fbpx

Bästa modersmjölksersättningen

Som alternativ till bröstmjölk kan man ge modersmjölksersättning. Under barnets första sex månader kan ersättningen ges som enda kost till bebisen. Ersättningen innehåller all näring bebisen behöver och innehållet har anpassats efter det en bebis kan smälta.

Man kan använda modersmjölksersättning av flera olika anledningar. Det kan till exempel vara så att amningen inte fungerar. Det kan också vara så att man inte vill amma. Oavsett om man vill amma eller använda modersmjölksersättning kan man få hjälp på BVC eller på förlossningsavdelningen för att komma igång. Det kan dock vara bra att tala om för personalen på förlossningsavdelningen att man vill prova på modersmjölksersättning. Det är inget att skämmas för. Ersättningsmjölk har tagits fram för att barn ska kunna få fullvärdig kost om mamman inte kan eller vill amma.

En sak som är bra att tänka på är att barnet mår bra av beröring och att det känner trygghet genom kroppskontakt även om det inte ammas. Även när barnet får modersmjölksersättning kan det alltså vara klokt att hålla barnet i famnen. Det är också en fördel om den som matar bebisen har bar överkropp eftersom det ger mer hudkontakt. Vem som ger barnet mat har dock inte lika stor betydelse, även om det kan vara en stor fördel att föräldrarna gör det eftersom just amning och matning är en sådan stund då barnet knyter an mer.

Olika typer av modersmjölksersättning

Det finns flera olika typer av bröstmjölksersättning och de har alla tagits fram för att likna bröstmjölken både sett till smak, innehåll och konsistens. Alla de modersmjölksersättningar som finns på marknaden i Sverige är av hög kvalitet och de kan alla användas som fullvärdig kost fram tills dess att barnet är ett halvår gammalt. Efter det bör man börja med små smakportioner.

De olika formerna av modersmjölksersättning anpassas till barnets växt och ålder. I stort sett alla märken som säljer ersättning följder samma rekommendationer. Den rena modersmjölksersättningen är dock steg ett och den kan ges som enda näring, eller som komplement till bröstmjölk. I steg två finns tillskottsnäring som kan ges från att barnet är sex månader gammalt, och då tillsammans med annan kost. Steg tre är tänkt att vara som ersättning för välling eller vanlig mjölk. Här ges ersättningen som måltidsdryck. De här varianterna av tillskottsnäring kan ges även efter det att barnet fyllt ett år.

Kan ersättningen sparas om inte allt används?

När du lagar till modersmjölksersättning bör du inte laga mer än vad barnet äter upp. Ersättningen kan inte sparas så länge. Om det blir ersättning kvar i flaskan bör den kastas med en gång eftersom det snabbt kan bildas bakterier i den. Flaskan bör också diskas. Om ersättningen blandats separat kan den ätas inom en timme. Man bör dock inte bortse från att ersättningen får ett högre näringsinnehåll och en bättre kvalitet om den serveras nylagad.

Innehåll i bröstmjölksersättning

Den största delen av innehållet i bröstmjölksersättningen är mjölk som kontrollerats och godkänts. Ofta är det komjölk men det finns också mjölkersättning på getmjölk och andra mjölkvarianter. Mjölken behandlas på olika sätt. Bland annat sänker man halten protein samtidigt som man har i mer kolhydrater, vitaminer och fett. Det gör att ersättningen blir mer lik bröstmjölkens innehåll. Ofta är halterna av bland annat protein högre i ersättning än i bröstmjölk. Det har helt enkelt att göra med att bebisens kropp brukar ha svårare att ta upp näringen från ersättningen.

För att ditt barn ska få i sig alla nödvändiga näringsämnen från ersättningen är det viktigt att den doseras rätt. Det finns vakuumförpackad ersättning som är färdigblandad. Det kan vara att föredra sådan ersättning framför pulver som ska spädas. Extra smidigt är det om man är på resa eller om man har svårt att dosera pulvret av olika anledningar.

Hur mycket mjölkersättning ska barnet dricka?

Barn äter olika mycket, precis som vi vuxna. Barnet kan också äta mer under vissa mål än under andra. Hur mycket modersmjölksersättning barnet behöver anges ofta efter olika åldrar på det aktuella ersättningspaketet. Man ska dock inte tvinga i barnet mer ersättning, och inte heller låta det gå hungrigt om det vill ha mer. Det kan vara bra att titta lite extra på bebisens tillväxtkurva hos BVC. Om barnet går upp i vikt som tänkt får det i regel lagom mycket mat. Står vikten stilla, eller rent av går ner kan det vara ett tecken på att barnet behöver mer mat. Känner man sig osäker är det inte fel att rådgöra med personalen på barnavårdscentralen. De allra flesta bebisar behöver dock äta mellan 5-6 gånger per dygn.

Fördelar med modersmjölksersättning

Det finns flera fördelar med att använda sig av modersmjölksersättning. Även om man inte vill använda det som enda kost till sin bebis kan det trots allt vara bra att ha vant barnet vid smaken och vid att äta från flaska. Om modern skulle råka ut för en olycka och skadas eller rent av avlida kan barnet inte ammas. Det kan också räcka med att modern behöver åka iväg på ett möte för att träffa någon och då finns genast ett problem med maten. Är det så att bebisen ska adopteras av andra kanske de blivande föräldrarna inte har någon bröstmjölk och då är ersättning också ett alldeles utmärkt alternativ.

En annan fördel med modersmjölksersättning är att man kan använda den på platser där det är svårt eller olämpligt att amma. En flaska är betydligt enklare att ta fram i en affär, i bilen eller kanske på tåget där det annars kan vara svårt att sitta ostört. Ersättningen är också ett utmärkt alternativ om det är så att modern har en sinande mjölkproduktion eller om mamman tar någon medicin som kan riskera att gå över i bröstmjölken. När det kommer till ersättning spelar det inte heller någon roll vem som matar barnet. Ska bebisen ammas är det alltid mamman som måste finnas där, oavsett om det är natt eller dag.

Eftersom ersättningen kan användas som komplement till amning finns det inget som säger att man måste fortsätta med ersättning bara för att man har använt det någon enstaka gång.

Vilken ersättning är bäst?

Det finns väldigt många olika modersmjölksersättningar på marknaden och det kan behövas en del test och jämförelse för att hitta den sort man själv och bebisen föredrar. När det gäller vissa ersättningar kan det nämligen vara så att bebisen får magbesvär eller gaser.

Det finns ersättningar som är vegetariska, veganska och ekologiska. Det finns också ersättningar av getmjölk, fårmjölk och en hel del annat. Många ersättningar kan också innehålla olika tillsatser som vitaminer, fetter och mineraler. Det kan göra att de får en annan smak än bröstmjölken.

En annan sak man bör se över är om man vill köpa hem färdigblandad ersättning, eller om man vill blanda själv med pulver. Fördelen med pulver är att priset i regel blir lägre. Nackdelen är att det kan vara svårt att få rätt mått och dessutom kan det vara problematiskt att få bort eventuella klumpar. Med färdigblandad ersättning slipper man de här problemen. Det är dessutom lätt att ta med sig på resan då man slipper tänka på vatten, vattnets kvalitet och liknande saker.

Det är klokt att prova olika ersättning, samt att rådgöra med läkare på BVC innan man beslutar sig för en viss ersättning. Då kan man få mer tips om vad som passar just för ens eget barn.

Semper ersättning

Hos Semper hittar man flera olika former av modersmjölksersättning. En av dem är BabySemp 1 Lemolac. Den kan ges från det att barnet föds, till dess att det är sex månader gammalt. Om man har en bebis som har problem med matsmältningen är det här ett bra val. En sak som är lite unik är att proteinet i den här ersättningen är behandlat med citronsyra. På så sätt kan det lättare tas upp av kroppen. Proteinet blir också lättare att smälta.

Hipp ersättning

Hipps modersmjölksersättning är lämplig under bebisens första sex månader. Produkten innehåller flera bra näringsämnen. Den innehåller också probiotika och prebiotiska fibrer. Det är sådant som gör gott i bebisens mage och tarm. Den här ersättningen innehåller dock palmolja vilket kan vara en nackdel. Ersättningen är dock helt ekologisk och den finns både som pulver och som drickfärdig variant.

Nan ersättning

Nans ersättning Sensitive är speciellt framtagen för att ta lite extra hänsyn till bebisens mage som är extra känslig. Ersättningen innehåller speciella näringsämnen som fungerar som mat för alla de goda bakterierna i bebisens tarm. I ersättningen finns också viktiga fettsyror som Omega 3 och Omega 6. Ersättningen innehåller inte heller någon palmolja.

Nan har också ersättning som inte är märkt med sensitive. Även den är dock skonsam mot barnets mage. Den innehåller också mjölksyrabakterier i form av Lactobacillus reuteri som gör gott i bebisens mage.

Hur tillreds mjölkersättning?

Att blanda och tillreda ersättning är väldigt enkelt. En sak som är bra att ha koll på är att man alltid bör köpa rekommenderade och godkända produkter. Att försöka blanda ersättning på egen hand med torrmjölk och liknande rekommenderas inte eftersom det då finns risk för att barnet inte får i sig alla de näringsämnen som behövs för att barnet ska må bra.

Om du har nya flaskor eller nappar bör du alltid koka dem för att sterilisera dem innan du använder dem första gången. Det kan även vara bra att koka flaskor och nappar mellan de vanliga diskningarna även till vardags. Då vet man att flaskorna alltid är rena och fräscha. Se också till så att nappen inte har ett för stort eller för litet hål. Är hålet för stort kan det rinna ut så mycket vätska att bebisen inte hinner svälja. Är hålet för litet finns det å andra sidan en stor risk att barnet får kämpa för mycket för att få ut maten. Se också till att du tvättar händerna noga innan du börjar hantera de rena napparna och flaskorna. Det gäller också när ersättningen sedan ska till redas.

När det är dags att tillreda ersättningen bör du alltid använda kallt vatten från kranen. Se också till att du låter vattnet spola ett tag. Koka sedan upp vattnet så att alla eventuella bakterier i det dör. Blanda sedan till ersättningen. Följ anvisningarna på paketet och var noga. Om du tar för lite pulver finns det en stor risk för att barnet får i sig för lite näring. Tar du för mycket pulver kan barnet å andra sidan få förstoppning.

Låt ersättningen svalna lite innan du serverar den till barnet. Du kan känna temperaturen genom att droppa några droppar ersättning på insidan av din egen handled. När barnet har ätit upp ska flaskan diskas ur.

Att ge ersättning till barnet

Hur man ska placera barnet när det ska äta finns det många röster kring. Det allra bästa är att prova sig fram. Man kommer ganska snart att märka om barnet trivs med sättet att sitta eller ligga på. När du ska ge barnet ersättning ska du alltid se till att bebisen är lugn. Ett stressat barn kanske inte får ro att äta och då är det bättre att vänta en stund med ersättningen.

Se till att du sitter eller ligger bekvämt när du ska mata bebisen. Att ändra ställning mitt i matstunden kan göra att barnet slutar äta. Se också till att barnet har sin kropp nära din egen kropp. Bebisen ska ligga ner, gärna horisontellt men huvudet ska aldrig ligga lägre än bebisens övriga delar av kroppen.

Om barnet har svårt för att ta nappen kan det vara klokt att stryka nappen över dess kind. Då stimuleras barnet till att själv söka nappen. Om barnet inte öppnar munnen eller söker efter nappen får du inte tvinga upp munnen på det. Då kan det helt enkelt vara så att barnet inte är hungrigt eller så är ersättningen för varm.

Rätt sugteknik och flaskans position

Du kan relativt lätt se om bebisen har en bra sugteknik. Dess läppar bör vara vinklade utåt och de ska sluta tätt om nappen. Om du trots egna försök inte får bebisen att suga på flaskan ordentligt kan det vara så att nappen har fel storlek. Det kan då vara klokt att rådfråga på BVC för att få lite tips och råd.

Se även till att du håller flaskan rätt. Om flaskan hålls för långt bort från bebisen, eller om den är felaktigt vinklad kan det också vara en sak som gör att bebisen inte kan suga ordentligt. Nappen ska alltid vara full av ersättning. Det finns annars en viss risk att barnet får i sig luft vilket i sin tur kan leda till magont och gaser. Om barnet får i sig luft kan det också behöva rapa under matningen. Res då barnet upp och stötta det över axeln.

Stör inte amningen

Den sugteknik som används vid amning är inte riktigt densamma som används vid flaskmatning. Om du bara ska ge bebisen ersättning någon enstaka gång kan det vara klokt att använda en sked eller drickskål istället. På så vis riskerar man inte att bebisen glömmer bort hur den ska gå tillväga när den ammas.

Om man behöver byta ersättning till sin bebis

När man ska gå över till modersmjölksersättning, eller om man behöver byta ersättning bör man gå försiktigt tillväga. Det kan räcka med att ge ett mål av den nya ersättningen per dag till en början. De andra målen bör vara av det slag bebisen brukar äta. Dag tre kan hälften av målen vara den nya ersättningen, dag fyra alla mål utom ett och först från dag sex bör man gå över helt till den nya ersättningen. Om barnet visar allvarliga allergiska reaktioner eller om det har konstaterats att barnet är allergiskt mot mjölk kan det dock vara läge att byta ersättning rakt av. När man gör det får man dock räkna med att barnets mage kan bli lite problematisk under ett par dagar.

Bra tips på vägen

Om man ska börja med modersmjölksersättning kan det kännas lite ovant. I regel gäller samma saker som när man ska amma. För den som inte är van vid att mata bebisen kan det dock vara bra att läsa ett par tips innan man sätter igång. Flera av de här tipsen är också bra för den nyblivna föräldern.

En av de första sakerna du bör tänka på är att barnets aptit inte alltid är lika stor. Bara för att bebisen inte vill äta så mycket är det inte ett tecken på sjukdom, eller en signalering om att den inte gillar ersättningen. Är det däremot så att bebisen inte vill äta alls på flera dagar kan det dock vara ett tecken på att något är fel.

Det kan också förekomma att barnet får gaser under den första tiden när man ger ersättning. Det är helt naturligt och det går över. Genom att lägga barnet mot axeln kan barnet få lättare att släppa ut gaserna. Ett sätt att minska gaserna ytterligare är genom att se till att flaskans napp alltid är full med ersättning när barnet suger. Då undviker man att barnet suger i sig luft. Ta också pauser i amningen. Låt barnet bestämma hur fort det ska äta. Man bör räkna med att en måltid tar omkring 30 minuter och man bör inte stressa barnet.

Om man tycker att doseringen av ersättning är svår att hålla koll på kan det vara bra att se till hur barnet bajsar. Om man ger barnet ersättning med för lite pulver kommer det inte att få i sig tillräckligt med näring. Får barnet bara ersättning kan bajset normalt sett bli lite fastare än hos bebisar som dricker bröstmjölk eller en kombination av olika mat. Om man har för mycket pulver när man blandar till ersättningen finns det en risk att barnet blir förstoppat. Även vätskebrist kan förekomma. Man märker ganska tydligt om barnet försöker bajsa men det inte kommer något. Om förstoppningen inte går över inom ett par dagar, eller om bebisen har ont när den försöker bajsa kan det vara klokt att rådgöra med BVC. Titta också på hur det ser ut i bebisens blöja. En bebis brukar kissa ganska mycket och urinen bör vara svagt gul eller klar. Om urinen är starkt gulfärgad kan man ana att det är dags att späda ut ersättningen lite till.