fbpx

Graviditetskalender

En graviditet beräknas från senaste mensen innan den faktiska graviditeten inleds vilket innebär att en graviditet beräknas till 40 veckor, vilket är något mer än de nio månader vi vanligtvis talar om. De två första veckorna som beräknas in i veckokalkylen i graviditetskalendern var med andra ord ni inte gravida men det räknas medicinskt som att graviditeten då är påbörjad.

Graviditeten som räknas till 40 veckor är ett genomsnitt för att kunna beräkna fram ett förlossningsdatum. Det är helt naturligt att en graviditet varar i någonstans mellan 38 till 42 veckor och även större spann åt en kortare graviditet kan vara helt naturligt.

Det finns många olika sätt att dela upp graviditeten men veckorna är det du kommer inse är det mest genomgående beräkningslogiken. Utöver det används trimester som begrepp i många situationer för att belysa de tre olika perioder som graviditeten delas in i då kvinnans kropp har ett liknande beteende. Veckor är med andra ord det vi rekommenderar er att prioritera att följa men trimestrarna kan vara bra att även vara insatta i.

Graviditetskalender för att beräkna datum

Gravidkalendern är delvis till för att ni ska vecka vilket beräknat förlossningsdatum som ni har. Vi rekommenderar att ni beräknar fram er vecka utifrån ovan nämn logik där senaste mensen innan ägglossningen som inleder graviditeten är utgångspunkten. När ni har gjort det kan ni enkelt räkna ut vilken vecka ni är i och därmed även kunna räkna fram 40 veckor vilket blir er utgångspunkt till förlossningsdatum.

Detta datum kan sedan justeras utifrån att det görs en annan bedömning vid t.ex. ett ultraljud men oavsett kan det vara bra att ha en tidig utgångspunkt.

Gravidkalender vecka för vecka

Nedan finner du information vecka för vecka som ni kan följa under hela er graviditet med information om hur fostret utvecklas och vilka olika steg mamman och ni som par kommer att gå igenom.

Gravid vecka 1-3
Gravid vecka 4
Gravid vecka 5
Gravid vecka 6
Vecka 7
Vecka 8
Vecka 9
Vecka 10
Vecka 11
Vecka 12
Vecka 13
Vecka 14
Vecka 15
Vecka 16
Vecka 17
Vecka 18
Vecka 19
Vecka 20
Vecka 21
Vecka 22
Vecka 23
Vecka 24
Vecka 25
Vecka 26
Vecka 27
Vecka 28
Vecka 29
Vecka 30
Vecka 31
Vecka 32
Vecka 33
Vecka 34
Vecka 35
Vecka 36
Vecka 37
Vecka 38
Vecka 39
Vecka 40

Gravidkalender app

Idag väljer många att ha en graviditetskalender i form av en app på mobilen som gör det enklare att komma ihåg vilken vecka ni är i. Vi erbjuder motsvarande tjänst webbaserad ovan men önskar ni att ha en app kan vi rekommendera Preglife som är den mest populära appen som gravidkalender just nu.

Gravidkalender från attblipappa.se

Vi hoppas att denna graviditetskalender kommer hjälpa er under graviditeten och skapa även större förståelse för dig som pappa så du kan stödja din partner genom graviditeten.