fbpx

Gravid vecka 1 till 3

I detta skede beräknas ni som gravida men egentligen har ännu inget riktigt hänt i er graviditet. Det eftersom gravidveckorna beräknas från första dagen av kvinnans senaste mens innan hon blir gravid. Tekniskt sätt är en graviditet därför egentligen bara 38 veckor men beräkningen sker på 40 veckor enligt ovan.

Befruktningen sker därmed i 3 veckan eller som det ofta benämns som vecka 2 + 0. Det är då tävlingen avgörs mellan de miljontals spermierna och ägget faktiskt blir befruktat. Därefter färdas det befruktade ägget ner till livmodern via ägglederna och skapar första steget för ett foster som benämns morula, vilket är en anhoppning av celler.

Under de första två veckorna är ni därmed inte medvetna om att ni är gravida. Det trots att de första stegen till ert blivande barn är i full fart i livmodern. I detta steg när ni försöker bli gravida och är osäkra över i vilket stadie ni är kan vi starkt rekommendera den gravida att äta 400 mikrogram folsyra per dag. Anledningen till det är att  minska risken för skador på det blivande fostret t.ex. ryggmärgsbrock. Natalben kan vara ett sådant kosttillskott som passar bra genom hela graviditeten.

Är ni medvetna om att ni försöker skaffa barn bör den gravida helt avstå från alkohol, nikotin och självklart även droger för att inte riskera att påverka barnet.