fbpx

När börjar barn gå?

Det är en fråga som många föräldrar ställer sig. Svaret beror på ett antal faktorer, bland annat barnets koordination och fysiska styrka. I den här artikeln kommer vi att diskutera när barn vanligtvis börjar gå så att du kan få en uppfattning om vad du kan förvänta dig!

Den genomsnittliga åldern när småbarn börjar gå utan stöd är 12-14 månader.

Åldern då barn börjar gå kan dock variera mycket mellan individer och till och med inom familjer – vissa barn kan vara så unga som nio månader medan andra inte är förrän 18 månader eller äldre!

Barnets koordination påverkar när barnen börjar gå. Barn med god koordination och fysisk styrka från födseln börjar vanligtvis gå mellan nio och tolv månader.

Å andra sidan kan de som är mindre koordinerade eller har ett svagare grepp kanske inte börja gå förrän vid 18-24 månaders ålder (även om detta är sällsynt).

Den tid det tar för barn att lära sig att gå beror också på vilken typ av miljö de befinner sig i. Barn som till exempel tillbringar mycket tid inomhus kan ta längre tid på sig eftersom de har mindre möjligheter att öva jämfört med barn som befinner sig och leker utomhus oftare.

Det är viktigt att föräldrarna veta när barn brukar börja gå så att förväntningarna kan vara realistiska och lämpliga för er föräldrar men stressa inte barnen och låt de ta det i sin egen takt.

Sammanfattning

De flesta barn börjar gå omkring 12-14 månaders ålder, men åldern kan variera mycket. Det finns två viktiga saker som påverkar hur tidigt ett barn lär sig att gå: deras koordination och fysiska styrka.