fbpx

Så lindrar du kvällsoro hos bebis

Många nyblivna föräldrar märker efter en viss tid med sin bebis att hon/han följer vissa mönster. Det är vanligt för bebisar att vara lite irriterade, extra skrikiga och svåra att hålla nöjda, speciellt på kvällarna. Detta är inte något att oroa sig jättemycket över. Det är nämligen väldigt vanligt att en bebis blir mer orolig på kvällen. Det benämns ofta som kvällsoro.

Detta är dock inte någonting som alltid kommer ske. Allt eftersom kommer denna oro många gånger lugna sig. Det är vanligtvis under de tre första månaderna efter att bebisen fötts som kvällsoron brukar dyka upp.

Vad beror kvällsoro på?

Det är inte helt klart vad som egentligen orsakar kvällsoro. Men det finns ett antal teorier, en spekulation är att bebisen har fått för många nya intryck. Det blir helt enkelt för mycket för bebisen att processa. Eftersom deras hjärnor fortfarande är omogna måste de hitta ett annat utlopp för allt de upplevt.

En annan teori är att bebisen har fått magknip.

Vilken teori som stämmer är inte klart. Det finns många tankar och spekulationer. Men vad som verkligen gör bebisar mer oroliga på kvällarna är fortfarande osäkert.

Amning och kvällsoro

Amningen är en annan del som sägs kan påverka hur bebisen mår. Nyfödda bebisar vill gärna amma regelbundet. Det är dessutom vanligt att kvällarna är tiden då de vill amma oavbrutet. För många föräldrar som ammar brukar deras bröst kännas tomma närmare kvällen, det kan kännas som att det inte finns mjölk överhuvudtaget. Detta kan då skapa en del tvivel. Har min mjölk tagit slut? Vad är det som händer? Mitt barn skriker ju bara.

En amningsmyt som finns är att mammans bröstmjölk inte mättar lika bra på kvällarna eftersom den sägs vara tunn. Många väljer då att ge sin bebis mjölkersättning istället. Men detta stämmer inte, bröstmjölken är faktiskt lite fetare mot kvällstiden. Även om det inte finns lika mycket som under dager så mättar kvällsmjölken ändå väldigt bra. Det är inte nödvändigt att komplettera detta med mjölkersättning om du ammar.

Skulle din bebis vara väldigt kvällsorolig finns det en chans att han/hon kommer vara extra krånglig vid bröstet under kvällsamning. Bebisen kanske väljer att släppa bröstet regelbundet och skrika flera gånger. Detta kan leda till att de som ammar börjar tveka och oroa sig för att de gör någonting fel.

Ifall du upptäcker att din bebis krånglar mer än vanligt under kvällen, i samband med amningen, är det tveksamt att det är amningen som är problemet. Det är kvällsoron som gör att bebisen har svårt att äta som den ska.

Hur du lindrar kvällsoron

Det finns egentligen inga direkta lösningar på hur du lindrar din bebis kvällsoro. Det bästa du kan göra är att ta ett djupt andetag och kom ihåg att det kommer bli bättre allt eftersom. Trots att det kan vara väldigt jobbigt med en bebis som har kvällsoro bör du alltid komma ihåg att det inte är du som förälder som gjort någonting fel.

Ifall bebisen inte vill äta som den ska, försök ändå erbjuda bröstet eller mjölkersättning. Det är bättre att bebisen äter lite än inget alls. Vissa bebisar reagerar dock tvärtom, de kanske vägrar att ta en paus från sitt ätande. Det bästa du då kan göra är att acceptera det hela. Gör det så bekvämt som möjligt, både för dig och din bebis, och låt ditt barn äta tills det är nöjt. Använd gärna en amningskudde, det kan du använda även om du ger din bebis mjölkersättning. Starta en bra film och se till att du har allting du behöver nära. Sedan är det bara att följa vad din bebis gör helt enkelt.

Du som flaskmatar din bebis kan dock inte göra samma sak som de som ammar. Istället för att ge barnet mer mjölk än vad som behövs, använd en napp istället och se till att hålla ditt barn nära din kropp.

Andra saker som kan hjälpa mot kvällsoro är att bära barnet nära, i sele eller bärsjal. Dansa lite lugnt med bebisen, studsa på pilatesbollen eller gå en promenad. En lugn gungande rörelse kan vara det som hjälper bäst.

Det viktiga att komma ihåg är att alla barn är olika. Vad som fungerar för vissa föräldrar kanske inte fungerar för dig. Det kan dessutom vara så att olika saker fungerar olika varje kväll. En kväll räcker det kanske med en kortare dans i vardagsrummet medan nästa kväll får du sitta med nappen ett par timmar.