fbpx

Säker samsovning med små barn

Det kan vara både mysigt och fördelaktigt att ha sitt barn nära när man sover. Samsovning med sin bebis har enligt studier visat sig ha fördelar för både barnet och föräldern. Då barnet sover nära sina förälder har man kunnat påvisa att både andning och temperatur regleras. Närheten till ett barn under samsovning ökar även känslan av trygghet hos barnet, och många föräldrar tycker att närheten under samsovning underlättar den praktiska skötseln av sitt barn. Både nattliga blöjbyten och matning av bebis kan ske utan några större störningar i miljön kring barnet eftersom man inte behöver flytta så mycket på sitt barn under tiden.

Det finns flera olika sätt på vilka man kan utöva samsovning. En del föräldrar tycker att det räcker med att ha sitt barn i samma rum medan andra kanske vill ha en nyfödd bebis ännu närmare. Det finns speciella spjälsängar med en öppen del som fördelaktigt kan vändas med den öppna delen mot förälderns säng. På så sätt har bebisen sitt eget utrymme precis som i en sluten spjälsäng, men föräldern som sover närmast barnet kan lätt placera en hand eller sin arm nära barnet. Det här är en fantastisk möjlighet för samsovning med barn om man vill ha sitt barn väldigt nära utan att ha bebisen direkt i sängen.

För samsovning med en nyfödd kan man även använda en babybädd eller ett så kallat babynest. Det är en mjuk men stadig liten madrass med mjuka kanter som ramar in den. En babybädd placeras i förälderns säng och ger barnet och föräldrarna en chans att sova nära samtidigt som den avgränsar något och ger barnet sitt eget utrymme i den stora sängen. En babybädd kan med fördel även användas vid samsovning med små barn på resan där spjälsäng kanske inte finns tillgänglig.

För en säker samsovning kan det vara bra att tänka på några saker om bebisen sover mycket nära föräldern. Det skiljer sig dock inte så mycket från de allmänna råd som ges när barn ska sova ensamma i egen spjälsäng. Man ska exempelvis se till att barnet inte har det för trångt eller varmt för att undvika risk för plötslig spädbarnsdöd. Man kan även se till att ta bort tunga täcken och andra lösa föremål eller kuddar nära barnet så att barnet inte kan trassla in sig eller få något över ansiktet. Barnet ska även gärna sova på rygg precis som i vanliga fall.

Är man som förälder medveten om att man flyttar mycket på sig i sömnen kan en öppen spjälsäng vid sängkanten vara ett alternativ till att ha barnet direkt i sängen. En babybädd kan man annars placera i mitten av den stora sängen så att barnet inte sover nära kanten och kan trilla ner på golvet. Väljer man att sova bredvid sin bebis utan en babybädd i sängen kanske man vill sova en bit ifrån för att hålla ett säkert avstånd. Är man trött vid exempelvis matning så kan man sätta sig upp en stund så man inte råkar somna direkt intill sin bebis, och på så sätt riskera att klämma barnet med sin vikt eller att det blir för varmt. Det finns sätt att utöva samsovning på ett säkert sätt om man vill, och föräldrar får fundera lite på det och välja vad som passar dem bäst.

Samsovning kan vara både nyttigt och väldigt trevligt och hur länge man vill samsova är givetvis upp till föräldrarna och barnet. Det brukar dock lösa sig av sig själv med tiden att barnet flyttar till sin egen säng. Babybäddar är relativt små och passar bäst för samsovning med en nyfödd bebis. I de fall barnet sovit i stora sängen hos föräldrarna förekommer platsbrist ofta naturligt efter ett tag. Barn är små proffs på att sprattla, lägga sig på tvären, äga sängen, och utöva diverse olika akrobatiska rörelser när de sover, och deras färdigheter ökar med åldern. Det är inte ovanligt att man vaknar med en söt fot i ansiktet redan när barnet är 1-2 år. Å andra sidan kan man även vakna till många kramar och fina leenden då förälderns ansikte kanske är det första barnet ser när det vaknar. Samsovning ger också en chans till att gosa med sitt barn innan man går upp på morgonen och det kan i sig vara ett fint sätt att påbörja sin dag på för både barn och förälder.