fbpx

Varför det bildas skorv på spädbarn och hur man behandlar det?

Det är inte ovanligt att spädbarn får skorv, särskilt på huvudet. Även om det kan vara oroväckande att se ditt barn med skorv är det viktigt att komma ihåg att det är en normal och hälsosam del av läkningsprocessen. I det här blogginlägget förklarar vi varför det bildas skorv på spädbarn och hur du kan behandla dem.

Vad orsakar skorv på spädbarn?

Det finns några olika anledningar till varför det kan bildas skorv på ditt barns huvud. En av de vanligaste orsakerna är vaggahuvud, som är en form av seborrheisk dermatit. Vagghud tar sig vanligtvis uttryck som gula eller vita fläckar med fjällande hud. Det är vanligast i hårbotten, men kan också förekomma på ögonbrynen, ögonlocken eller näsan. Man tror att vaggahuvudet orsakas av en överproduktion av olja från talgkörtlarna.

En annan vanlig orsak till skorv på spädbarn är eksem. Eksem är ett kroniskt tillstånd som gör att huden blir torr, kliande och inflammerad. Eksem kan uppstå var som helst på kroppen, men det är vanligt att det ses i ansiktet, på händerna, fötterna, halsen och på insidan av armbågar och knän. Precis som i fallet med vaggkåpa tros eksem orsakas av en överproduktion av olja från talgkörtlarna

Slutligen kan det också bildas skorv på grund av skada eller trauma på huden. Det kan till exempel handla om skärsår, skrapsår eller insektsbett

Hur behandlar man skorv på spädbarn?

Det bästa sättet att behandla skorv på spädbarn beror på den bakomliggande orsaken. Om vagga är orsaken kan du försöka tvätta ditt barns hår med ett milt schampo med några dagars mellanrum. Du kan också prova att använda en borste med mjuka borstar för att lossa och ta bort fjällskorporna innan du schamponerar. Om dessa huskurer inte fungerar kan du behöva konsultera din barnläkare för receptbelagda behandlingsalternativ.

Om det är eksem som orsakar skorporna vill du fokusera på att hålla ditt barns hud fuktad och fri från irriterande ämnen. Detta kan du göra genom att använda en mild tvål eller rengöringsmedel när du badar ditt barn och applicera en hypoallergen fuktkräm efter badet. Du kan också behöva konsultera din barnläkare för receptbelagda starka topiska steroider eller orala antihistaminer om huskurer inte är tillräckliga för att kontrollera symptomen.

Om en skada eller ett trauma har orsakat att det bildats skorv på ditt barns hud måste du rengöra såret och hålla utkik efter infektioner. Det bästa sättet att rengöra ett sår beror på var det ligger och hur allvarligt det är. Små skrapsår kan till exempel bara behöva rengöras försiktigt med tvål och vatten medan djupare sår kan kräva spolning med steril koksaltlösning. När såret har rengjorts måste du lägga på ett bandage eller förband vid behov och hålla utkik efter tecken på infektion som rodnad, svullnad eller pusdränage.

Summering om skorv på bebisar

Skorpor är en normal del av läkningsprocessen för spädbarn (och vuxna!). I de flesta fall är de inget att oroa sig för och försvinner av sig själva med tiden. Men om du är orolig för de skorpor som ditt barn har utvecklat eller om de inte verkar läka ordentligt, se till att konsultera din barnläkare för ytterligare vägledning.