fbpx

Sluta med napp

Barn slutar använda nappar vid olika åldrar, men den allmänna uppfattningen är att de slutar mellan 18 och 24 månader. Vissa slutar redan vid 12 månader, medan andra slutar runt 3 års ålder. Vissa föräldrar är dock inte redo att ta bort nappen från sitt barn av olika skäl. Men det finns andra sätt att hjälpa till med dessa problem utan att fortsätta använda napp! Läs det här blogginlägget för att ta reda på hur du kan stoppa ditt barn från att använda en napp!

1. Vilka är fördelarna med att inte använda napp?

-Barn med nappar löper större risk att utveckla tal- och språkproblem

-Användning av napp är förknippat med en högre risk för öroninfektioner eller kronisk hörselnedsättning i mellan- och innerörat

-Barn som använder napp kan ha en ökad risk för tandproblem

2. Hur du kan avvänja ditt barn från nappen

1. Köp en leksak som barnet kan leka med och som är lika stor som nappen. Hitta till exempel något riktigt coolt och han/hon kommer att glömma sin napp!

2. Minska användningen av en nappen genom att sätta in den mindre ofta när du ammar och försök att undvika att ge en nappen under sömnen. Om ditt barn har blivit alltför beroende av att använda en kan du behöva vara mer specifik för att gradvis minska frekvensen ytterligare nedåt med tiden.

3. Ta bort den om de sover eller vid sänggåendet eftersom det vanligtvis tar några minuter efter att de vaknat innan bebisar inser att de inte längre har sitt älskade tröstföremål i närheten.

4. Hur man hanterar nattliga uppvaknanden på grund av rädsla eller mardrömmar genom att försäkra dem om att du finns där och låta dem veta att allt är okej

Det finns många strategier när det gäller att hantera mardrömmar och nattskräck. Nyckeln är att förstå vad den underliggande orsaken kan vara – på så sätt kan du försöka åtgärda problemet eller förhindra att mardrömmar uppstår från första början. Om de beror på en traumatisk upplevelse kan det vara bra att prata om dessa händelser. Om de beror på en ångestframkallande situation är det troligare att ditt barn helt enkelt är oroligt – en ”säkerhetssignal” i hjärnan som talar om att något inte stämmer och måste åtgärdas. Det är upp till föräldrar/vuxna att lära sig mer om detta koncept – särskilt eftersom de flesta barn förmodligen vet mycket bättre än vuxna vilken typ av känslor som utlöser deras nattliga rädslor eller drömmar.

5. De faror som är förknippade med långvarig användning – t.ex. tandproblem, öroninfektioner och språkförseningar

Några av farorna med långvarig nappanvändning är skador på tänderna, öroninfektioner, talsvårigheter, sug av tummen och dess följdeffekter (nagelbitning/palpation).

Så när du väger för- och nackdelar med att ge ditt barn en napp är det viktigt att ta hänsyn till dessa möjliga konsekvenser. Om en risk är känd måste den vägas mot de risker som ännu inte är kända eller motbevisade. I det här fallet har vi många dokumenterade fall som entydigt visar vad som kan hända vid långvarig användning av napp, så det är upp till dig om du föredrar att vidta försiktighetsåtgärder nu i stället för att vänta på en händelse i efterhand.