fbpx

Solsting hos barn

På sommaren är det viktigt att ta hand om dina barn och se till att de inte får solsting. Solsting kan vara farligt för barn, men det är också lätt att förebygga. Här är 6 sätt för föräldrar att undvika solsting hos sina barn

  1. Håll ett öga på ditt barns kroppstemperatur och se till att de dricker tillräckligt med vatten under dagen.
  2. Applicera solskyddsmedel 30 minuter innan du går ut.
  3. Använd en hatt eller ett paraply när det är möjligt.
  4. Undvik ansträngande aktiviteter mellan kl. 11 och 15 (när solen är som starkast) .
  5. Se till att du smörjer in dig med solkräm varannan timme när du är utomhus.
  6. Säkerställa att barnen får i sig tillräckligt med vätska.

Uttorkningssymtom hos barn

Sommarmånaderna är en tid med stor fara för barn, särskilt de yngsta. För att skydda dem från värme och uttorkningsrelaterade sjukdomar är det viktigt att hitta skugga eller stanna inomhus mitt på dagen när det är som varmast. När ditt barn sover utomhus under denna årstid (i sin barnvagn), se till att det har gott om skydd! Det kan bli outhärdligt varmt i små utrymmen som dessa om du inte vidtar försiktighetsåtgärder som att sätta ett insektsnät över dem så att insekter inte stör dem när de sover.

Solsting hos bebisar

Bebisar kan påverkas av värmen på flera olika sätt. Ha alltid en extra flaska eller ett extra bröst tillgängligt om de är hungriga när det är varmt ute, och se till att erbjuda dem vatten också så att deras kroppar inte torkar ut om du matar dina barn med fast föda som yoghurt till exempel. Om de råkar somna när de är ute på promenader ska du alltid känna bakom barnets nacke (mellan axlarna) innan du sätter tillbaka det i vagnen. På så sätt vet du om det är för varmt och behöver mer luft som cirkulerar runt omkring de i stället för att vara instängda i vad som kan bli en livsfarlig bastu!

Hur vet jag om mitt barn är för varmt eller har symtom på uttorkning?

Ett hett och kinkigt barn kan vara ett tecken på att barnet är uttorkat. Alla barn reagerar dock inte på samma sätt på att vara för varma; vissa blir lugnare när de har blivit överhettade eftersom det är kroppens naturliga reaktion för att överleva. Håll utkik efter tecken som att anstränga sig för att vakna lätt, kissar lika mycket som vanligt (eller till och med mer).

Söka akutvård för solsting hos barn?

Om ditt barn känner sig för varmt eller om det är slött och inte reagerar på att äta eller dricka bör du söka akutvård. Om barnet inte förbättras medan du väntar på hjälp ska du snabbt hitta en svalare plats för att försöka få i dem lite vätska.