fbpx

7 tips för att lära barnet sova i sin egen säng

Det är dags att lära ditt barn att sova i sin egen säng. Det kan tyckas vara en skrämmande uppgift, men det behöver det inte vara! Vi har sammanställt 7 tips som kommer att göra processen smidigare:

1. Gör flytten när ni har tålamod och gott om tid

Låt inte skiftet ske vid en tidpunkt då du eller barnet är stressade. Om barnet till exempel har tänder eller är sjukt är det förmodligen ingen bra idé att skynda på saker och ting. Allt för att göra flytten så effektiv och trygg som möjligt.

2. Sätt tydliga läggrutiner

Om du börjar skapa effektiva rutiner vid läggning så tidigt som möjligt, blir övergången till ditt eget rum och säng enklare. Ditt barn måste lära sig att lugna ner sig och känna att det är natt. Bad, byta till pyjamas, borsta tänder, läsning och sång är alla aktiviteter som hjälper barn att slappna av och kan användas som en del av en regelbunden läggningsrutin.

3. Gosedjur eller snuttefilt

Ett gosedjur eller snuttefilt kan vara den trygga punkt som barnet behöver med sig från er säng till sin egna för att känna sig trygg. Tänk igenom detta och bygg upp en trygg flytt.

4. Gör spjälsängen eller barnsängen trygg

Omgärda barnet med de mjuka filtar, kuddar och leksaker som gör att barnet får en lugn och mjuk känsla av sängen.

5. Hitta rätt belysningsläge

Alla barn är olika vid hur mörkt de önskar vi sovdags men generellt är att en dämpad belysning kan vara ett bra alternativ.

6. Matta på golvet bredvid barnet

Ha en matta på golvet bredvid barnet som dämpar ljud och därmed gör det möjligt att röra sig ut ur rummet utan att väcka barnet.

Sammanfattning

Artikeln innehåller 7 tips för att lära ditt barn att sova i sin egen säng. Dessa tips inkluderar att göra övergången när ni har gott om tid, att fastställa tydliga rutiner för sänggåendet och att använda en gosig leksak eller filt. I artikeln rekommenderas också att göra spjälsängen eller spjälsängen säker och att hitta rätt belysningsläge.

Vi hoppas alla dessa tips kan hjälpa er att få en övergång som gör att både du som förälder och barnet sover bättre framöver. Tänk på att de kan ta tid och stressa inte flytten.