fbpx

Tandsprickning – När får barn sina första tänder?

När får barn sina första tänder? Det är en fråga som många föräldrar ställer sig, och svaret är faktiskt annorlunda än vad de flesta tror. De flesta barn börjar få sina första tänder runt 6 månaders ålder, men det kan variera från barn till barn. Vissa barn får dessutom inga tänder förrän de är 2 eller 3 år gamla! Läs vidare för att få veta mer om hur lång tid det tar för ett barn att utveckla sina första tänder.

När får barn sina första tänder?

De flesta barn börjar få dem vid se månaders ålder, men detta kan variera från barn till barn. Vissa barn får inte ens tänder förrän de är två eller tre år gamla.

Vilken är den första tanden som kommer?

Tänderna som är nära tungan – de kallas framtänder. Hörntänderna och kindtänderna kommer härnäst, men inte förrän långt senare.

Vad är några tecken på att barnet har tandsprickning?

Att få tänder (tandsprickning) kan vara svårt för spädbarn. De kan få röda kinder och dregla oftare, tugga på saker de inte borde, sova sämre på natten eftersom det gör för ont när de ligger, verkar hungrig hela tiden eller gråter oftare och har feber.

Vad kan man göra för barn som får tänder?

Om ditt barn inte mår bra av att tänderna kommer in kan det kanske få lindring om du gnuggar dem försiktigt på tandköttet med ditt finger. Försök att ge dem frysta eller kylda leksaker för att tugga på, fukta en tvättlapp och lägg den i frysen så att de kan suga på den. Du kan också erbjuda mat eller dryck som är kallt eller isig.

Vad är några saker som föräldrar bör göra när deras barn får nya tänder?

Föräldrarna bör se till att barnet får tillräckligt med mat under tiden som tänderna växer fram. De behöver också mycket sömn och kanske vill bära dem oftare eftersom de inte kan gå lika mycket när det gör för ont när tänderna kommer ut.