fbpx

Höggravid

Det är vanligt att man säger att man är höggravid under graviditetens sista månad. Detta skulle vara omkring vecka 35 eller 36 av graviditeten, under den så kallade slutfasen – värkarbetet börjar vanligtvis när en kvinna är höggravid. Termen ”höggraviditet” avser att man känner sig redo för förlossningen och inte längre försöker stoppa förlossningen om det är dags.

Vad ska man tänka på som höggravid?

Som gravid bör du lyssna på vad din kropp säger och anpassa din aktivitetsnivå därefter. Med tiden kan det bli svårare att vara aktiv eller kännas obekvämt, samtidigt som det blir viktigare att omfamna eller praktisera egenvård. Du kanske har velat fortsätta att arbeta med projekt innan barnet kommer, men det kan vara kontraproduktivt beroende på hur ansträngande arbetet är för dig och hur långt du kommit i din graviditet.

Eftersom du har rätt att ta ut föräldrapenning kan det vara en bra idé att pausa yrkeslivet och gå in för att ta det så lugnt som möjligt. När du räknas som höggravid ska du heller inte befinna dig för långt från den plats där du vill föda barnet. Det kan också vara dags att packa din förlossningsväska, som innehåller saker den nyfödda behöver, och sådant som du vill ha med dig till förlossningen.

Det är också viktigt att tänka på vem du ska ha med dig i förlossningsrummet. Det kan vara din partner, en släkting eller en vän, men det bör definitivt vara någon som får dig att känna dig lugn och trygg under förlossningen. Du vill att de ska ge stöd för dina önskemål före barnets födelse, så tveka inte att prata om följande med din partner:

– Hur han eller hon känner för att vara närvarande under förlossningen.

– Om han eller hon vill filma förlossningen.

– Hur han eller hon bäst kan stödja dig och din förlossningsplan, vilket helst redan har diskuterats.