fbpx

Hur många ägg har en kvinna?

Den genomsnittliga kvinnan föds med cirka 1 till 2 miljoner ägg men frigör endast 300 till 400 under sin livstid. Vid födseln innehåller äggstockarna alla ägg som kvinnan någonsin kommer att få.

Ägglossning

Den frisättning av ägg som sker under en kvinnas livstid kallas ägglossning. Efter ägglossningen lever ett ägg endast i 12 till 24 timmar. Resten av äggen dör och absorberas av kroppen. Ungefär 20 % av äggen försvinner varje månad under en process som kallas atresi. Atresi är när follikeln, eller säcken som innehåller ägget, inte öppnas eller när ägget inte mognar ordentligt.

Fertilitet

När en kvinna blir äldre blir hennes folliklar färre och mindre benägna att producera ägg. Detta är anledningen till att fertiliteten minskar med åldern. Vid 35 års ålder har en kvinna bara cirka 25 % av sitt ursprungliga antal ägg kvar. Vid 40 års ålder har hon bara 5 till 10 procent kvar. Vid 45 års ålder är det mycket svårt för en kvinna att bli gravid eftersom det finns så få ägg kvar och de är inte lika friska som tidigare.

Sammanfattning

En kvinna föds med alla ägg hon någonsin kommer att få. Varje månad förlorar hon en del av sina folliklar genom en process som kallas atresi. Detta är anledningen till att fertiliteten minskar med åldern – vid 35 års ålder har en kvinna bara cirka 25 % av sitt ursprungliga antal ägg kvar.