fbpx

Bästa bärselen

En bra bärsele kommer att hjälpa dig i mängder med olika situationer. Det finns få saker som är lika stora räddare i nöden som en produkt som ger dig möjlighet att bära ditt barn tryggt, samtidigt som du har båda händerna fria. En bra bärsele ser dessutom till att skona både axlar och rygg från det ständiga bärandet av bebisen, något som det blir väldigt mycket av i början.

Majoriteten av alla föräldrar kommer någon gång uppleva att de inte längre är lika fria som de tidigare var och den främsta orsaken till detta är helt enkelt för att man måste bära sitt lilla barn väldigt mycket. Det kan bero på att barnet är trött, men även att barnet behöver närhet. Lösningen på problemet kommer då i form av en bärsele. Det finns nästan inte en enda förälder som inte är eld och lågor över den här uppfinningen, men för att den ska vara bra och ergonomisk för både dig och din lilla så krävs det att den uppfyller vissa kriterier.

Det finns en hel djungel av olika typer av selar att välja mellan och som nybliven (eller kommande) förälder så kan det kännas svårt att välja rätt. Här kommer du att få mängder med bra information om bärselar och även tips på vilka märken som är de bästa just nu.

Vem är i behov av en bärsele?

Orsakerna till varför man kan vara i behov av en sele är många, men främst handlar det om att kunna ge sitt barn trygghet och närhet och samtidigt ha sina egna händer fria. Det kan t.ex. vara så att man har ett äldre syskon att ta hand om, behöver hantera tvätt, bära hem matkassar eller ta hand om disken. I alla dessa situationer behöver du ha händerna fria, men det betyder inte att din lilla bebis kommer att vara med på noterna. Då passar alltså en bärsele väldigt bra.

En sele lämpar sig även för den som börjar känna av smärta i rygg, axlar eller armar efter att behöva bära runt sitt barn hela dagarna. Även om bebisen är liten så är det fortfarande flera kilo som måste bäras omkring. Här är en bärsele den perfekta produkten, eftersom den ser till att avlasta din väldigt bra. Orsaken till att de avlastar dig är för att de är byggda och designade på ett sätt som säkerställer att vikten av din bebis kommer att fördelas bättre. På så sätt minskar således belastningen. Den som önskar har också möjlighet att byta position på bebisen. Det i sin tur leder till att olika muskelgrupper kan användas och mindre slitage och smärta uppstår.

Bärselar – bästa i test

Vilken bärsele är det då som är bäst och vilken ska man välja? Bara för en bärsele passar en typ av familj så är det inte säkert att det kommer vara det bästa för dig och din lilla. Här nedan har vi gått igenom fyra stycken riktigt bra bärselen som har uppskattats av många föräldrar.

Tula bärsele

En sele från märket Tula är utmärkt att använda sig av om man vill kunna variera positionen på sitt barn så mycket som möjligt. Bebisen kan bäras mot bröstet, såväl som på ryggen om så önskas. Till denna sele har man valt att använda sig av 100 % bomull i samband med tillverkning och det finns även ett höftbälte som säkerställer att rygg och axlar blir så avlastade som möjligt. Bärselen har även förvaringsfickor och ett sol- eller amningsskydd som kan fällas upp. Maxvikten ligger på 3,2-20 kilo, vilket betyder att även en nyfödd kan bäras i den.

Ergobaby bärsele

Ergobaby är ett märke som har funnits på marknaden i cirka 10 år och som har tillverkat populära och bekväma bärselen till föräldrar över hela världen. Här sitter ditt barn i den klassiska grodpositionen och precis som ovanstående bärsele så kan barnet sitta både mot bröstet och på ryggen. Med Ergobaby kan du bära ditt nyfödda barn redan från en vikt på 3,2 kilo, men observera att du då behöver en spädbarnsinsats för att din bebis ska kunna sitta tryggt. I den lilla förvaringsfickan kan du snabbt och smidigt ta upp amningsskyddet och även här finns ett höftbälte för att säkerställa en ergonomisk hållning.

Manduca bärsele

Manduca är ytterligare en tillverkare av bärselen som varit (och är) väldigt populär. Den främsta orsaken till detta är på grund av mångsidigheten. Du kommer att kunna bära din bebis på magen, ryggen, men även på höften om du så skulle önska. De breda axelbanden som kan läggas i kors på ryggen säkerställer att dina axlar och din rygg blir skonade från belastningsproblem och de säkra låsen ser till att din lilla sitter tryggt. Manduca är idag det märket som sägs ha längst användningstid när det kommer till selen. Du kan använda den ända upp till 20 kilo.

Babybjörn bärsele

Det finns ytterst få föräldrar i Sverige som inte har hört talas om barnproduktstillverkaren Babybjörn och här finns det många selar att välja mellan. Babybjörn har nämligen lanserat Babybjörn One, Miracle och One Air, alla med olika egenskaper och funktioner. Här får du en bärsele som är ergonomisk för dig såväl som för ditt barn och en produkt som håller väldigt länge. Skulle du sälja den vidare efter att ni har använt klart den så har den också ett bra andrahandsvärde. Här kan barnet sitta framåtvänd såväl som lutad mot bröstet eller på din rygg.

När kan man börja använda en bärsele?

De allra flesta bärselar kan du börja använda redan från dagen då ditt barn har fötts, men det är viktigt att du säkerställer att din bebis når upp till den minimivikt som bärselen har. Majoriteten av alla selar har en minsta vikt på 3,2 kilo för barnet, men detta kan variera väldigt mycket. Eftersom din lilla bebis inte kommer att kunna hålla upp nacken själv är det viktigt att det finns ett bra och reglerbart nackstöd. Under den första tiden ska din bebis inte sitta framåtvänd, utan lutad mot ditt bröst för optimalt stöd och komfort.