fbpx

Bästa bröstpumpen

Som nybliven förälder är det en hel del saker som du kommer att fundera på. Det gäller både dig som nybliven pappa, men naturligtvis har mödrar även en hel del frågor och tankar som kan cirkulera. Att bli förälder för första gången är mycket stort och om sanningen ska fram är det en ordentlig djungel därute med alla babyprodukter, föräldrating och saker att hålla reda på.

Under en graviditet börjar brösten att förbereda sig för att producera mjölk till bebisen. Detta sker redan väldigt tidigt in på graviditeten, men för många är det främst i slutet som det börjar att märkas av mer markant. Vissa känner inte av någonting förrän i samband med förlossningen och då barnet kommit ut och börjar leta efter bröstet. Mjölken rinner nu till för de allra flesta. För många kan det vara mycket svårt att komma igång med amningen. Det sker inte alltid lika lätt och smärtfritt som man hade förväntat sig. Man kan ha svårt att få mjölken att komma igång, på samma sätt som man kan ha ett överskott av mjölk. Båda problemen kan lösas med hjälp av en riktigt bra bröstpump.

Vad är en bröstpump?

Man kan säga att det finns två olika typer av bröstpumpar. Det finns både manuella bröstpumpar och elektriska. Även om de fungerar på olika sätt så är de framtagna för samma ändamål, att hjälpa mamman att få ut bröstmjölken. En bröstpump kan användas när man behöver hjälp med att få mjölken att rinna till, men även när man har mycket mjölk som man inte vill ska gå till spillo. Kanske är det så att bebisen precis har ätit, men brösten ändå är fulla. Då kan man, med hjälp av en bröstpump, lätta på trycket och samtidigt spara undan mjölken i en flaska för att använda senare.

Bröstpump bäst i test

Vilken typ av bröstpump är det då som man bör välja och vilken kommer att fungera allra bäst? För att veta vilken bröstpump som passar måste man först titta på hur ofta man tror att den kommer att användas. Ska bröstpumpen endast användas för ett begränsat behov kan en manuell bröstpump vara det bästa alternativet. Tror eller vet man med dig att bröstpumpen kommer användas mer frekvent så är de elektriska bröstpumparna ett bättre alternativ. För det första så slipper man pumpa för hand, något som kan vara tidskrävande, och dessutom har man möjlighet att dubbelpumpa, vilket betyder att båda brösten kan pumpas på samma gång och detta sparar såklart mer tid.

Medela bröstpump

Medela är en tillverkare av bröstpumpar och här finns det mängder med olika alternativ att välja mellan. Du hittar både Medela Freestyle och Medela Swing maxi. Båda bröstpumparna är elektriska och drivs med hjälp av vanliga batterier. Det betyder att man med fördel kan ta med sig sin bröstpump om man ska sova borta eller åka iväg utomlands. Här kan du välja mellan 9 olika typer av lägen för att hitta en som passar dig så bra som möjligt. De båda alternativen gör det även möjligt för dig att dubbelpumpa.

Fördelen med Medela Swing maxi är att du får med mängder av olika tillbehör att använda dig av, t.ex. 2 flaskor samt 1 Calma matningsnapp. Kanske är det just av denna anledning som bröstpumpen har blivit utnämnd som den absolut bästa i ett flertal tester på nätet av andra föräldrar. Brösttrattarna som medföljer kommer i fem olika storlekar för att säkerställa rätt passform och så hög komfort som möjligt.

Mam bröstpump

Mam är ett märke som de allra flesta föräldrar känner till och har du inte hört talas om det tidigare kommer du med största sannolikhet att göra det inom den närmaste tiden. Mam är kända för att skapa bra och högkvalitativa nappar och nappflaskor, men har även många andra produkter i sitt sortiment. Bland annat erbjuder de en riktigt bra bröstpump där du själv kan välja om du vill pumpa manuellt eller med hjälp av elektronik.

Den manuella pumpen är enkel att använda sig av och du kan själv bestämma vilken takt som du föredrar eller vilket tryck som känns bäst för stunden. Fördelen med den elektroniska pumpen är att du kan reglera olika sugnivåer och även koppla på en stimuleringsfas och utdrivnings-fas. Du får således två typer av pumpar i ett och samma paket. Inkluderat är även en burk och en flaska som du, om så önskas, kan koppla till bröstpumpen och fylla på direkt. Mjölken sparas då undan och kan användas senare.

Kan man spara mjölken som har pumpats ut?

Många föräldrar känner sig osäkra på om det går att spara utpumpad bröstmjölk, men sanningen är att det går hur bra som helst. Det som är viktigt att tänka på är att det hela sker på ett hygieniskt sätt, från att mjölken har sugits ut till vilken behållare som den har sparats i, samt hur den har förvarats efteråt. Att kunna spara undan mjölk är väldigt viktigt för många föräldrar. Som mamma kan man pumpa ut mjölken och spara undan för att underlätta på nätterna eller om man behöver befinna sig borta från hemmet. Partners har då bröstmjölk färdigt att använda till bebisen.

För att säkerställa att bröstmjölken är så ren som möjligt är det otroligt viktigt att bröstpumpen rengörs efter varje användning. Detta kan man göra genom att diska och torka ut pump och behållare. Med jämna mellanrum är det dock viktigt att se till att alla delar av bröstpumpen steriliseras. Du steriliserar enklast genom att koka upp bröstpumpens alla delar (ej den elektriska delen) under 10 minuter. Det går bra att koka i en vanlig kastrull.

Hur mycket kostar en bröstpump?

Hur mycket du behöver betala för din bröstpump beror på ett flertal olika faktorer. Bland annat har de olika funktionerna betydelse. En elektrisk pump är dyrare än en manuell och en pump med många tillbehör kommer att kosta mer än den enklaste varianten. Vill du hitta en så billig men bra bröstpump som möjligt är det alltid bäst att jämföra innan du köper. Det finns många återförsäljare av både Medela så väl som Mam.