fbpx

Bästa graviditetstest

Att få reda på att man är gravid och att familjen ska få tillökning är bland det finaste man kan få reda på. Det kan finnas många tecken innan man tar ett test och blir helt säker på vad det är som händer med kroppen.

Men att välja rätt graviditetstest är inte alltid det enklaste, det finns flera olika varianter av tester att välja mellan.

Illamående, hunger, humörsvängningar och trötthet är bara några få exempel på olika tecken på att en kvinna är gravid. För att vara riktigt säker på att det är en liten bebis i magen som skapar alla dessa symptom, behöver man ta ett graviditetstest.

Det finns väldigt många olika tester att välja mellan och det är inte enkelt att veta vilket man ska köpa hem. Många graviditetstester är väldigt specifika och kan visa på ett ungefär vilken vecka man befinner sig i och det finns även väldigt simpla tester som endast visar ett positivt eller negativt svar. Det gäller att välja det graviditetstest som känns rätt, det finns både dyrare och billiga graviditetstest att välja mellan och alla är nästan lika säkra. Idag finns det många valmöjligheter på vart man väljer att köpa sitt test, det går att köpa på apoteket, större matbutiker och även vissa bensinstationer.

 

Hur ett graviditetstest fungerar

Det första steget i en graviditet är att ta ett test för att bekräfta att man faktiskt är gravid. Ett graviditetstest är enkelt och det tar endast några få minuter att få ett svar.

 

Men hur fungerar egentligen ett graviditetstest?

När ett ägg har blivit befruktat bildas moderkakan, efter detta börjar kroppen att producera en sorts hormon som kallas för human Chorionic Gonadotropin (hCG).

Detta är kroppens gravidhormon och i takt med graviditeten ökar också mängden av det här hormonet i kvinnans kropp. När det finns tillräckligt mycket hCG i kroppen, sprider det sig även till urinen och mängden hormon kan mätas genom urinen.

Det är på så sätt man genom ett urinprov enkelt kan avgöra om någon är gravid. När svaret på ett graviditetstest blir ett svagt streck innebär det att kroppen inte hunnit producera tillräckligt mycket hormoner och att det kan vara för tidigt att testa sig. Ju längre tiden går desto stabilare blir svaret, ett svagt svar innebär bara att man kan behöva att ta flera graviditetstest för att vara på den säkra sidan.

 

Olika sorters graviditetstest

Det finns några olika sorters graviditetstest att välja mellan och vilket som passar bäst kan vara väldigt individuellt, beroende på vad man vill få reda på och hur snabba resultat man vill ha.

Bland de olika graviditetstesten kan man välja att endast ta reda på om man är gravid eller inte och man kan också välja mer avancerade tester som även visar vilken vecka man befinner sig i.

Men oavsett vilken sort man väljer tar det endast några få minuter att få ett svar. De flesta graviditetstester tar mellan 1-3 minuter och de flesta är också mer än 99 procent tillförlitliga.

 

Bäst i test graviditetstest

De flesta graviditetstester är mer än 99 procent tillförlitliga idag och väldigt enkla att använda. Men det finns vissa som anses vara bättre än andra och som många fler föredrar jämfört med andra tester.

1. Clearblue Digital – Det här är ett digitalt graviditetstest som visar både ett positivt eller negativt svar och den visar även vilken vecka man befinner sig i. Clearblue Digital är mer än 99 procent tillförlitligt och visar även med 92 procents säkerhet när befruktningen skedde. Testet kan tas upp till 4 dagar innan menstruation och är en favorit.

2. RFSU graviditetstest – Det här testet är perfekt för den som vill kunna testa sig ofta då det finns i 8-pack. För bästa resultat ska teststickan doppas i en behållare med morgonurin och det här testet rekommenderas man att göra från och med samma dag som förväntad menstruation. Det här är ett väldigt bra alternativ för de som försöker att bli gravida och behöver kunna testa sig flera gånger utan att det ska vara så kostsamt. Det här graviditetstestet visar ett 99 procent tillförlitligt resultat och är enkelt att använda sig av, då det endast visar ett positivt eller negativt svar.

3. RFSU testa tidigt graviditetstest – Ett enkelt graviditetstest som passar för den som vill få ett tidigt svar. Det här testet kan tas upp till 6 dagar innan förväntad menstruation, med ett 99 procent tillförlitligt svar. Dessa kommer i 1-pack och passar bra för den som inte vill vänta för länge med att få veta ett positivt eller negativt svar.

4. Clearblue tidig detektion – Även detta är ett test som kan användas upp till 6 dagar innan förväntad menstruation. Det är ett testa tidigt-graviditetstest som visar ett 99 procent tillförlitligt resultat inom 1 minut. Det är ett enkelt och ergonomiskt utformat test som passar perfekt för den som inte har tålamod att vänta längre på ett säkert svar.

5. Apotekets graviditetstest – Det här är ett bra och billigt graviditetstest som är enkelt att använda. Dessa kommer i 2-pack och visar ett 99 procent tillförlitligt resultat. Det här testet ska tas från och med samma dag som förväntad menstruation. Apotekets graviditetstest är en favorit bland alla tester och i med att de kommer i 2-pack, har man möjlighet att testa sig mer än en gång för att kunna vara riktigt säker.

6. Graviditetskollen.nu graviditetstest och ägglossningstest – En populär favorit som många föredrar är detta duotest. I det här paketet medföljer både ett graviditetstest som är 99,6 procent tillförlitligt och ett ägglossningstest som är 99 procent tillförlitligt. Det här paketet passar perfekt för de som försöker att bli gravida då man både kan testa och se när en ägglossning sker och om man är gravid eller inte. I paketet ingår 10 stycken graviditetstester och 28 stycken ägglossningstester. Detta graviditetstest kan användas så tidigt som 7 dagar efter en befruktning.

 

När ska ett graviditetstest tas för bäst resultat?

När ett graviditetstest ska tas för att få bäst och säkrast resultat kan bero på vilket test man använder sig av. I de flesta fall bör ett test tas samma dag som mensen skulle ha kommit eller tre veckor efter att man haft oskyddat sex. Detta gäller i det fall man förväntar en graviditet eller vill ha ett svar så fort som möjligt efter att ha haft oskyddat sex. Självklart kan man även ta ett graviditetstest vid utebliven mens för att säkerställa om man är gravid eller ej.

Hur tidigt man kan upptäcka en graviditet beror på testet i sig och i många fall kan man få reda på en graviditet mycket tidigare genom att testa sig via en vårdcentral.

För ett säkrare resultat ska man helst ta sitt graviditetstest på morgonen än på kvällen. På grund av hur hormonmängden skiljer sig under morgonen och kvällen, kan det vara avgörande vilken tid på dygnet man testar sig.