fbpx

Gravid vecka 4

Det är först i vecka 4 till 6 någonstans som kroppen producerar tillräckligt höga nivåer av det hormon som mäts av graviditetstest vid namn hCG som gör att ni kan veta att ni är gravida. Ett graviditetstest avgör hCG-nivåerna i urinen och kan på så sätt påvisa för er ifall ni är gravida eller inte. Det är vanligt att många gör graviditetstesten för tidigt om ni vill bli gravida. Om första svaret är tveksamt vänta gärna några dagar till innan ni gör ett nytt för att få ett säkrare svar.

I detta skede av graviditeten har det befruktade ägget färdats till livmodern och fastnat på livmoderslemhinnan. I detta stadie benämns det som blastocyst och när detta sker kan en mindre blödning uppstå. Detta sker då cirka en vecka innan nästa förväntade mens och kan förvirra en del. Notera att denna blödning som benämns som niditationblödning är helt ofarlig men kan skapa oro för er om ni vill bli gravida.

I detta stadie av graviditeten har kvinnan sällan några yttre symtom. Det finns dock en del som redan såhär tidigt när embryot är litet som känner illamående eller har spänningar i brösten eller bröstvårtorna.

Ifall ni försökt bli gravida ett tag kan man tänka sig att ett positivt graviditetstest kan vara omvälvande. Det viktigaste i detta stadie är att ni har en öppen och ärlig diskussion för att förstå varandra på bästa sätt. En del blir glada, andra oroliga och den tredje blir stressad. Vi är alla olika och alla reaktioner är naturliga.