fbpx

Bästa nappflaskan

Nappflaskor är något alla barn behöver. Det kan vara bra att ha minst en nappflaska även om man har tänkt amma sitt barn. Även lite större barn som dricker annat än modersmjölk och ersättning kan ha nytta av en nappflaska. I bilen eller om barnet sitter i soffan kanske man inte vill att drycken ska spillas ut. Det är en sådan sak som nappflaskan förhindrar.

 

Vid vissa tillfällen kan det också vara så att man inte vill eller kan amma sitt barn. Man kanske är på resa eller befinner sig i en affär. Då kan en nappflaska vara en bra lösning. Om barnets mor ligger sjuk kan det också vara bra att ha en nappflaska. Äter mamman mediciner som kan passera över i modersmjölk kan ersättning vara den lösning som finns för barnet.

 

Finns det något negativt med nappflaskor?

När det gäller nappflaska bäst i test bör flaskan göra att barnet inte får kolik. Flaskan ska självklart också vara säker för barnet och det är en fördel om även ett mindre barn kan greppa flaskan. Många vill helst inte använda nappflaskor på grund av att det finns barn som fått kolik av att äta från flaska. Dagens moderna nappflaskor motverkar dock det här. Det finns till exempel Herobility nappflaska och Esska nappflaska som är speciellt tillverkade just för barn som lätt får kolik.

 

Andra menar att barnet inte får ett lika starkt band till sin mor som det får om det ammas. Det här stämmer dock inte riktigt. Barnet kan få ett precis lika starkt band om det flaskmatas. Om amningen inte fungerar kan det rent av vara en sak som skapar ett sämre band till barnet.

 

Olika nappflaskor

När man ska jämföra nappflaskor från Medela, Lifefactory, Philips, Dr Brown, Avent och flera andra märken kan man snabbt se att flaskorna ser relativt lika ut på ytan. Om man granskar dem lite närmare kan man dock se att de skiljer sig en del åt gällande materialval, utseende på nappar, grepp för barnets händer med mera. Det kan vara bra att testa några olika nappflaskor för att se vilken kan själv och barnet gillar bäst. Många utnämner Twistshake nappflaska till den bästa nappflaskan och de menar att den inte ger kolik, att barnet lätt kan greppa flaskan och att den är lätt att diska. Just det här med disk och hållbarhet är väldigt viktigt. Det är praktiskt om flaskan kan köras i diskmaskinen, och om nappen kan kokas. Det är speciellt bra i förkylningstider eller när barnet inte mår riktigt bra. Om man har flera barn som använder nappflaska kan det också vara bra att koka napparna emellanåt så att barnen inte löper risk att genom dem smittas av varandras virus eller baciller.

 

Välja rätt nappflaska

När det gäller nappflaskor gäller det att man som förälder jämför flera olika varianter för att finna en sort man trivs med. Många gånger kan man också byta nappar mellan olika flaskor. Hos Tommee Tippee finns flaskor med silikonnapp för nyfödda. Nappen ger en mer naturlig känsla när barnet går från amning till att flaskmatas. Flaskan från Medela har en napp som anpassas till varje bebis mun, vilket kan vara en fördel för vissa. Nappflaskan från Nuk har en ventil som gör att bebisen inte behöver välja onödigt med luft och nappen är tillverkad för att likna bröstet. Dessutom är flaskan helt fri från giftiga ämnen.

Köp bästa nappflaskan för ditt barn här

 

Att tänka på när man ska välja nappflaska

Att använda nappflaska av glas kan kännas lite märkligt men det är faktiskt inte så dumt. Barnet löper inte risk att få i sig skadliga ämnen från plasten, och nappflaskan tål att rengöras i höga temperaturer. Man behöver inte heller oroa sig för att smuts eller diskmedel ska fastna i materialet och orsaka sjukdomar eller dålig smak.

 

En annan fördel med nappflaskor i glas är att de i regel håller längre än flaskor i plast. Dessutom är det ett betydligt mer miljövänligt val.

 

Dyra eller billiga nappflaskor?

Nappflaskor finns i flera olika modeller. En del av dem kan man köpa i den vanliga mataffären. En nappflaska kan man finna i stort sett i vilken mataffär som helst. Det betyder inte att den här nappflaskan är sämre än någon annan. Att den är så lättillgänglig innebär en stor fördel. Man kan snabbt och enkelt få tag i en flaska och nappar till den om flaskan går sönder eller om man har glömt den hemma. En dyr nappflaska behöver inte vara bättre än en billig sådan. Man måste som förälder helt enkelt se till vad man själv och barnet gillar.