fbpx

Bästa babysittern

Att bli förälder är en omvälvande tid. Vid ankomsten av en ny familjemedlem behövs det en hel del nya produkter, bland annat en babysitter. Det finns ett enormt utbud av babyprodukter och det kan kännas överväldigande att hitta rätt. Här kan du läsa mer om vårt babysitter test där vi har valt ut de bästa produkterna på marknaden.

Vad är en babysitter?

En babysitter är ett mycket praktiskt hjälpmedel i vardagen för dig som är nybliven förälder. Det är en form av stolsits för nyfödda barn. Barnet sitter fastspänt och kan halvligga i babysittern och tack vara fjädringen kan du som förälder gunga barnet. Enligt många småbarnsföräldrar är en babysitter ett måste. Den ger en välbehövlig paus med praktisk avlastning i vardagen. Denna produkt kan användas från 1-2 månaders ålder, men det är viktigt att kolla rekommendationerna för respektive modell. Vissa modeller kan användas redan för nyfödda, men det är viktigt att barnet inte spenderar för mycket tid i babysittern eftersom det kan vara dåligt för utvecklingen av rygg- och nackmusklerna. Vanliga rekommendationer är att inte ha en sittvinkeln som är mer än 80 grader. Det viktigaste är dock att barnet sitter säkert och du bör alltid hålla barnet under uppsikt.

Det finns ett stort utbud av modeller och varumärken som erbjuder olika funktioner och utseenden. Det finns elektriska babysitters som spelar musik eller vibrerar samt billigare varianter med färre funktioner. Det finns även de som har klädsel som enkelt går att ta av vilket kan vara praktiskt för små barn som ofta kräks och kladdar. Den enklaste varianten består av en metallram med tyg på, men oftast är det inte möjligt att vinkla sitsen. De lite dyrare och mer avancerade modellerna har olika lägen och vinklar vilket ibland möjliggör fullt liggläge. Dessa flexibla sitters kan ibland även användas som matstol. De mest avancerade varianterna är de elektriska och batteridrivna. Dessa har ibland automatisk gungning och spelar musik. Babysitters som spelar musik är särskilt populärt hos föräldrar med barn som har kolik. Nedan kan du läsa resultatet av vårt test av marknadens populäraste babysitter modeller och märken.

Babysitter bäst i test

Vi har testat ett stort urval av sitters och valt ut våra favoriter. Det är viktigt att komma ihåg att alltid utgå från familjens behov och budget. Dyra babysitters som har många funktioner är inte alltid nödvändigt, men vissa föräldrar föredrar det. Det finns många billigare modeller som är väldigt bra och säkra. För att utse vinnarna i vårt babysitter test utgick vi från några av bästsäljarna i olika prisklasser och från olika varumärken. Vi har valt ut vinnare i kategorierna budget och premium samt bubblare.

Carena babysitter ”Arholma” – Vinnare budgetklassen

Arholma Babysitter från varumärket Carena är vinnaren i budget kategorin. Denna billiga babysitter är en klassisk modell som passar dig som inte behöver några avancerade funktioner. Trots den relativt enkla modellen har denna modell många härliga detaljer som uppskattas av många småbarnsföräldrar. Dels följer en lekbåge med tre mjuka leksaksfår med i köpet. Denna lekbåge kan underhålla bebisen på egen hand. Ett ytterligare plus är att lekbågen är avtagbar. Klädseln är tillverkad i mjuk vadderad polyester och går att ta av. Detta är ett stort plus eftersom det innebär att tyget enkelt går att tvätta. Det går att tvätta tyget för hand eller i maskin i 30 grader.

Stolen har en gungfunktion där barnet själv kan få igång gungningen. Du som vuxen kan även sätta igång gungningen med handen eller foten. Gungningen är lätt vilket ger en avslappnande känsla för barnet. Denna sitter är rekommenderad från 0-6 månader med en maxvikt på 9 kilo. Det är en säker sitter som är säkerhetstestad enligt EN 12790:2009. Den har grenband, men det går inte att ställa in den i olika lägen.

Sammanfattningsvis är det en enkel, men klassisk babysitter som har många smarta detaljer. Den är mycket prisvärd och dessutom snygg och stilren.

Babybjörn babysitter ”Balance Soft” – Vinnare premiumklassen

Babybjörns Balance Soft är en klassisk sitter som funnits på marknaden i över 50 år. Denna vinnare i mellanklassen är en relativt okomplicerad sitter utan varken batteri eller ljudeffekter, men dess popularitet skvallrar om att den har allt som de flesta föräldrar efterfrågar. Gunget i denna sitter är både tryggt och avslappnande för barnet. Föräldern kan enkelt gunga med handen eller foten. Bebisens egna rörelser kan också sätta igång gunget. Till skillnad från vinnaren i budgetklassen går det att ställa in denna sitter i tre olika lägen. På så sätt kan du sätta sitter i sitt, vilo- eller liggläge. Detta tillsammans med del lilla gropen i sittdelen gör det till en mycket trygg och bekväm babysitter, Det finns dock inget fast läge i denna.

En annan fördel med denna sitter är att det finns ett stort urval av material och färger. Klädseln är avtagbar och går att tvätta för hand eller i maskin i 40 grader. Ingen lekbåge ingår, men det går att köpa separat. En stor fördel med denna sitter är att den är mycket smidig. Den är enkel, men stabil och lätt att flytta runt. Den är hopfällbar och kan bli helt platt vilket gör den perfekt för resor.

Trots det relativt höga priset är det en mycket uppskattad babysitter. Den är mycket säker och smidig. Det är en riktig klassiker som fortfarande håller måttet och älskas av många småbarnsföräldrar i flera generationer.

Bubblare

Alla kan inte bli vinnare i testet, men det finns många bra babysitters på marknaden. Nedan presenterar vi tre bubblare som vi också rekommenderar. Stokke babysitter ”Steps Bounce”, Chicco babysitter ”Hoopla Bouncer” och 4moms ”MamaRoo 4.0” är några riktig bra bubblare i testet.

Stokke ”Steps Bounce” är en lyxig sitter med fyra olika lägen, spädbarnsinlägg och lekbåge. Den är utvecklad med sjukgymnaster för att garantera en ergonomisk utformning och ett bra gung.

Chicco ”Hoopla Bouncer” är en sitter i mellankategorin. En lekbåge med färgglada figurer ingår samt ett vadderat säkerhetsbälte som ger hög säkerhet och komfort.

Slutligen rekommenderar vi 4moms ”MamaRoo 4.0” för dig som vill ha en högteknologisk elektrisk babysitter. Denna har många funktioner och inställningsmöjligheter, bland annat en steglöst ställbar sittdel som vaggar i sidled precis som en människa. Den har olika gungmönster och kan styras med en app. Dessutom har den många olika ljud samt möjlighet att koppa in MP3. Den som vill ha ett riktigt vrålåk till babysitter bör kika på denna, men den kostar också betydligt mer än de andra i testet.