fbpx

Bästa gravidappen

Att stå inför en livsförändring som att bli förälder kan ibland kännas skrämmande. Det är svårt att förbereda sig helt och hållet på vad livet som småbarnsförälder kommer att innebära, men en hel del kunskap går naturligtvis att läsa sig till. Det kan vara en god idé att låna eller köpa böcker om graviditet och livet därefter. Idag finns även en uppsjö av olika appar som hjälpmedel. Med några enkla klick laddas dessa gravidappar ned till telefonen eller läsplattan och finns på så sätt tillgängliga när som helst. Både enkelt och roligt!

 

Pappans roll

Att den som bär på barnet i nio månader, föder det och senare ammar det tar på sig någon sorts huvudansvar när barnet väl kommer är inte alls konstigt. Det gör dock inte pappans roll mindre viktig, men trots det riktar sig mycket av det som rör en graviditet till den personen som bär barnet i sin mage. Utbudet av gravidappar specifikt framtagna för pappor är visserligen inte lika stort som antalet mamma-appar på marknaden, men det finns helt klart en och annan som kan komma väl till pass.

 

Under graviditeten

När det börjar dra ihop sig för förlossning är en värktimer ett redskap som är guld värt. Preglife och Liberoklubben är två appar som bland annat innehåller en sådan funktion. En annan bra gravidapp för att följa en graviditet för alla berörda parter är Preggers. Här finns förutom en flik för mamman och en för barnet även en för den icke gravida partnern. Tips och råd om hur man kan vara med och stötta under graviditet och förlossning, checklistor över vad som behöver införskaffas innan bebisen kommer, information och artiklar är bara några av de saker som appen erbjuder och som gör att partnern kan bli mer delaktig. The BabyApp har en användbar ordlista, ”Graviditet A-Ö”, och listar dessutom namnförslag där föräldrarna kan kryssa för de namn som de gillar.

 

För nyblivna föräldrar

När gravidfasen är över är det dags att inta rollen som nybliven förälder. Många av de appar som har använts under graviditeten kan med fördel användas även efter förlossningen. Preglife har till exempel utrymme för att lägga in barnets mått, vaccinationer och andra hälsorelaterade uppgifter. Det finns även en hel del information och råd om kost och mycket annat. Även Liberoklubben är mycket användbar efter förlossningen. Appen ger bland annat goda råd anpassade efter barnets nuvarande ålder, möjlighet att registrera och samla poäng på blöjköp och många andra fiffiga funktioner. Vilken som är den bästa gravidappen beror så klart på vad man själv föredrar. Ett tips är att ladda ned några olika och prova vilken eller vilka som känns mest användarvänliga och tilltalande. Antingen kan man kombinera flera appar eller samla allt på ett och samma ställe.