fbpx

Bästa ägglossningstestet

Många drömmer om att skaffa barn och en större familj. För många händer det rent av slumpen, medan det finns andra som får kämpa, eftersom det faktiskt bara är några få dagar i månaden som man kan bli gravid. Man kan försöka genom att räka ut när ägglossningen sker eller ska se från första dagen man får sin mens, men det är inte alltid så enkelt att hålla koll. Idag behöver man inte göra det så komplicerat då det finns ägglossningstest.

Genom att använda sig av ett ägglossningstest kan man enkelt få reda på när kvinnan har ägglossning, alltså vilka dagar hon har störst sannolikhet att bli gravid. Dessa test är ganska smidiga och enkla att förstå och de fungerar precis som ett graviditetstest.

Och precis som ett graviditetstest kan man använda dessa väldigt bekvämt i sitt hem.

 

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Med ett ägglossningstest kommer man närmre sin dröm om en större familj lite snabbare. Ett sådant test berättar när kvinnan har störst chans att bli gravid och när man i stort sett har en ägglossning. Men hur går det egentligen till och hur fungerar ett ägglossningstest?

Ett ägglossningstest fungerar på så sätt som ett graviditetstest. De kommer oftast i form av teststickor eller stavar. Dessa stickor/stavar mäter hormonvärdet i urinen och reagerar av hormonet LH (luteiniserande hormon).

LH är ett hormon som kvinnans kropp börjar att utsöndra från 24 timmar upp till 36 timmar före en ägglossning. Dessa tester är i de flesta fall 99 % säkra och visar därför ett korrekt svar.

Ett tips är att man redan innan användningen av ett test ska räkna det ungefärliga datumet då ägglossningen bör inträffa utifrån menscykeln. Det första testet bör tas någon eller några dagar innan det datum man tror att ägglossningen ska ske.

Det är även bra att upprepa testet dagen efter vid ett negativt svar fram tills att det blir positivt då man kan se när stegringen av LH i kroppen börjar. Kroppen kommer då under de två nästkommande dygnen att ha högsta möjliga fruktbarhet. Detta underlättar processen och ger högsta möjlighet till att snabbare kunna bli med barn.

 

Vad innebär menscykeln?

För att kunna ha en bättre förståelse över hur ägglossningstest fungerar kan det vara bra att förstå hur kvinnans menscykel och ägglossning fungerar.

Varje månad får alla fruktbara kvinnor mens. Detta innebär att en ägglossning har skett utan att en graviditet har inträffat. Vid mensen blöder kvinnan i några dagar upp till en vecka och kan få jobbiga besvär såsom värk, illamående och humörsvängningar. Vissa kvinnor kan ha värre besvär än andra.

Allting börjar med att kroppen börjar att bilda en livmoderslemhinna för att förbereda sig för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Sedan kommer ägglossningen och detta sker när en av äggstockarna frigör ett ägg som tar sig genom äggledaren till livmodern.

Om och när ägget möts av en spermie när den är på väg ner till livmodern kan en befruktning ske och detta leder till en graviditet.

Men om ägget inte möts av en spermie blir den inte befruktad och det är då kroppen stöter ut ägget, livmoderslemhinnan och en del blod.

Det är cirka 14 dagar efter att blödningen startar som ägglossningen sker och det är på detta sätt man kan räkna ut vilka dagar man kan bli gravid, från första dagen mensen börjat. Det är detta är kvinnans menscykel.

För att underlätta för kvinnor finns det idag även en del olika appar och kalendrar som hjälper till att hålla reda på när en ägglossningen ska ske. Detta genom att man skriver in hur många dagar det brukar vara emellan varje menstruation och hur många dagar mensen brukar vara. På detta sätt kan man enklare hålla reda på när mensen ska sätta igång och ungefär när ägglossningen sker.

I kalendern brukar det även stå vilka dagar man kan vara mest fertil.

Dessa appar och kalendrar är väldigt bra att använda sig av för att öka chansen till att bli med barn. De kostar oftast ingenting och är ganska simpla att förstå och använda sig av.

 

De bästa och populäraste ägglossningstesten

Idag finns det många olika märken och tester ute på marknaden att välja mellan. Det finns både billigare och lite mer påkostade test och de flesta fungerar i stort sett likadant.

Man kan enkelt köpa ägglossningstest på apoteket, beställa online eller i vissa större matbutiker som också säljer graviditetstest.

Clearblue ägglossningstest

Ett ganska välkänt och populärt märke många använder sig av idag är Clearblue. Det är ett lite mer kostsamt märke som erbjuder både olika graviditetstest och ägglossningstest. Med deras digitala ägglossningstest kan man snabbt och enkelt ta reda på de två mest fertila dagarna att försöka bli gravid på. När testet är positivt kommer en glad smiley visas på den lilla displayen på staven. Testet är 99 procent säkert och det följer med 10 stycken stickor i paketet för att man ska kunna testa sig mer än en gång.

RFSU ägglossningstest

Ett annat väldigt igenkänt märke är RFSU. RFSU som har många olika produkter har även ett ägglossningstest. Detta test är mer på en budgetnivå. Det är ett säkert självtest som kan mäta mycket låga hormonhalter. Detta test består av teststickor och även detta test visar de två mest fertila dagarna i månaden. Man kan även välja mellan antalet teststickor per förpackning då de finns både i 7- och 14-pack. Det är ett billigare och dessutom pålitligt alternativ för den som inte vill spendera för mycket på dyra ägglossningstest.

 

Apotekets ägglossningstest

Ett pålitligt och enkelt självtest för hemmabruk. Apotekets ägglossningstest kommer med 7 stycken stickor och är 99 procent säkert. Den visar de två mest fertila dagarna och ger ett svar på endast fem minuter. Genom ett streck som dyker upp i kontrollrutan kan man enkelt se om man har ägglossning eller inte. Det här testet är lätt att använda sig av och att förstå. Dessa tester säljs även i paketpris med ett graviditetstest, vilket är väldigt bra för att se om det har skett någon befruktning.