fbpx

Bästa bilbarnstolen

En bilbarnstol är en stol barnet har i bilen för att åka tryggt, säkert och bekvämt. Stolarna finns i flera olika varianter och modeller. Den allra viktigaste saken att tänka på är säkerheten. Barnet ska trots allt färdas i relativt hög fart, kanske också över långa sträckor i bilen och då är det viktigt att stolen är bra.

 

Bland stolar för bilen finns både just sådana, men också bältesstolar och bälteskuddar. En bilbarnstol är en bakåtvänd stol med inbyggd sele. En bältesstol är framåtvänd och sätts i regel fast med bilens eget bälte. En bälteskudde är en en form av sätesförhöjning som barnet sitter på och sedan spänner barnet fast sig med bilens vanliga bälte. Här i texten tar vi upp ett par exempel på bra stolar från olika märken. Dessutom får du reda på en hel del bra information som är klokt att ha koll på.

Hitta och köp din favoritstol här!

 

Vilka skillnader finns mellan en framåtvänd stol och en bakåtvänd sådan?

Den största och kanske mest uppenbara skillnaden är att den ena är vänd bakåt, och den andra framåt. Det har helt enkelt att göra med åt vilket håll barnet tittar under körning. En bakåtvänd stol är betydligt säkrare än en framåtvänd sådan. Det beror helt enkelt på att barnets lilla kropp inte klarar av att hantera de stora krafter som en krock eller kraftig inbromsning innebär. I en bakåtvänd stol tar stolen upp krafterna och inte barnets kropp. I regel har de bakåtvända stolarna också en egen sele som barnet sitter fastspänd i. Ofta är det en fempunktssele istället för det vanliga bilbältet. Även det har helt enkelt med säkerhet att göra.

 

Vad är en vändbar bilbarnstol?

En vändbar bilstol är en stol som kan användas både framåt och bakåt. Många gånger får man helt enkelt vända stolen om, andra gånger kan man snurra stolen och låsa den åt motsatt håll. Det här kan vara praktiskt om man har ett barn som ligger precis på gränsen till att vara för stort för en bakåtvänd stol. Om du har en bilbarnstol som kan snurras måste du tänka på att låsa den, och dessutom behöver du eventuellt komma ihåg att aktivera eventuellt sidokrocksskydd på rätt sida av stolen.

 

Vid vilken ålder ska bilbarnstol användas?

Ett barn ska faktiskt sitta i en bilbarnstol eller i ett babyskydd från det att barnet är nyfött. Ju mindre barnet är, desto mer allvarligt kan det skadas vid en kock. Barnet bör sedan sitta i sin stol i bilen så länge som möjligt, helst tills dess att det fyller omkring 11 år. Ett barn ska vara minst 135 cm långt för att få åka utan någon form av skydd. Det är rent av en svensk lag som bestämmer det. Som förälder bör man dock inte bara tänka på att det är en lag, utan man ser helt enkelt till sitt älskade barns säkerhet.

 

Hur vet man vilken bilbarnstol som är bäst i test?

Det är viktigt att man ser över sina egna behov och krav när det är dags att välja barnets skydd till bilen. Genom att läsa igenom tips och recensioner kan man få reda på en hel del saker men man får inte glömma bort de egna preferenserna. Om man har en liten bil kanske man inte kan använda en bilstol som är bäst i test, så kan också vara fallet om man inte har ISOfix.

 

Genom att läsa recensioner och artiklar kan man ganska snabbt se vilka alternativ som är bäst i test enligt skribenterna, men det är inte säkert att man själv är överens med det.

 

Om du vill ha en stol som går att snurra 360 grader bör du självklart välja en sådan om den är bäst för dig. Läs gärna tips och ta del av vad andra letar efter när de ska köpa en variant men gå inte helt efter det. Om du gör det kan du snabbt bli besviken på att den bästa stolen inte alls passar dig och ditt barn.

 

Vad är en bältesstol?

En bältesstol är en form av bilbarnstol. Den är framåtvänd och passar lite större barn. Det är inget som en fyraåring bör sitta i. En fördel med stolen är att de i regel passar i de flesta bilar och barnet får betydligt mer benutrymme än när det gäller bakåtvända bilstolar. Stolen har ofta horn längst ner som hjälper till med att hålla bilens vanliga bälte på plats. Ett mindre barns kropp är ofta för litet för att bältet ska sitta rätt och vid en olycka kan barnet skadas allvarligt av ett felsittande bälte. En fördel är dock att de flesta vanliga bilbälten passar kring de här bältesstolarna. Det är inte säkert att de når om en bakåtvänd stol.

 

Den bästa Britax bilbarnstolen

Britax Römer DualFix M iSize är en av de absolut bästa stolarna på marknaden. Den kostar lite mer men å andra sidan har den flera fördelar. Det är en så kallad i-Size stol vilket betyder att den har en lite mer kompakt storlek. Att som vuxen sitta bredvid den är inget problem och i ett vanligt baksäte får du plats med ännu en barnstol bredvid den. Stolen kan användas tills dess att barnet väger 18 kilo, eller är 105 cm lång. Det har med säkerheten att göra.

 

Stolen kan vändas ett helt varv och det underlättar rejält när det gäller att placera barnet i stolen, samt att ta ut barnet. Dessutom blir det lättare att spänna fast barnet i den stoppade fempunktsselen. Stolen kan också användas vänd framåt även om det inte är att rekommendera till mindre barn. Säkerhetsmässigt håller stolen hög kvalitet. Du finner både speciellt skydd för barnets nacke och rygg samt sidokollisionsskydd. Dessutom finns det en båge på stolen som förhindrar den från att välta.

 

Stolen fästs med ISOfix, den installeras snabbt och den passar i de flesta bilar. Den väger dock ungefär 15 kilo och det är med andra ord en ganska tung stol att flytta på om man behöver göra det ofta.

Köp enkelt här!

 

Stolar från Maxi Cosi

Maxi-Cosi Pearl One I-Size är bara en väldigt bra stol från märket. Stolen sitter på en ISOfixbas som klickas fast i bilen. På basen kan du sedan fästa stolen, eller varför inte ett babyskydd. Om du vill lyfta ur barnet ur bilen kan du lätt ta med dig hela skyddet och bara låta basen stå kvar. Perfekt om barnet somnat under resan.

 

Stolen är en I-Size och den är mycket kompakt. Den kan användas tills barnet är 105 cm långt eller väger 18 kilo. Även här kan stolens nackstöd höjas eller sänkas, och med det förändras även bältets läge. Stolen kan också lutas och en smart detalj är att det finns bälteshållare som gör att selen inte hamnar bakom barnets rygg när man sätter det i stolen.

 

En annan bra modell från Maxi-Cosi är Mica. Även det är en I-Size stol med allt vad det innebär. Den här stolen kan med ett inlägg också användas som babyskydd. Det ger stolen en lång livslängd. Den kan nämligen användas från att barnet fötts tills dess att det väger 18 kilo. Man kan alltså räkna med att använda stolen i mellan fyra till fem år innan barnet blivit för stort.

 

Den här modellen har ett stödben samt ISOfix som indikerar när stolen står rätt i bilen. Stolen har också inlägg och dynor av memoryfoam och allt kan tas av för tvätt i tvättmaskin eller handtvätt. Stolen kan också roteras för enklare placering av barnet, samt för att man lättare ska kunna spänna selen bra. Med den här stolen kan du också låsa barnet i framåtvänt läge under til exempel en paus.

 

Tack vare memoryfoamet håller sig dynorna mjuka och svala även om man åker långt under en väldigt varm dag. Deras överdrag blir inte heller hett trots att solen ligger på flera timmar.

Köp enkelt här!

 

BeSafe Bilbarnstol

De flesta känner igen märket BeSafe. Det kanske inte är så säkert eftersom att det främsta kännetecknet för deras produkter är säkerhet. När det gäller stolar till bilen är det inget undantag. Stolen iZi Flex Fix i-Size har extra krockkuddar som tar upp kraften vid sidokollisioner och de fästs på sidan av stolen när den riktats mot bilens dörr. Kudden kan sedan flyttas från sida till sida beroende på var stolen placeras. Det finns också en extra kudde som sitter på bältet vid axeln på barnet.

 

Det här är en framåtvänd bältesstol och barnet knäpps fast med bilens vanliga bälte. Men här finns det inte några horn som kan hålla bältet på plats. Mitt på sittytan, mellan barnets ben sitter istället en extra punkt där midjebältet fästs. På så sätt hålls bältet på rätt plats och barnet skadas inte av det vid en krock. Det här kan dock vara en liten nackdel då vissa barn har svårt för att sitta med benen lite bredare isär. De flesta vänjer sig dock snabbt.

 

En annan bra sak med den här stolen är att dess sidor kan tas bort. Då får stolen också plats i en mindre bil utan problem. Nackdelen med det är att man inte kan fästa den extra sidokrockkudden. Monteringen av stolen i bilen är även den enkel. Om du har ISOfix sätts stolen i fästena, har du det inte spänner du det vanliga bältet över barnet när det sitter i stolen. Det finns också förankringsband som kan användas. Om du inte har ISOfix måste du dock se till att stolen sitter fast vid varje tur, även om inte barnet är med i bilen. Det finns annars en stor risk att någon skadas av den lösa stolen vid en krock.

Köp enkelt här!

 

Bilbarnstol från Recaro

En sak som gör märket Recaro lite mer speciellt är att de har tagit fram stolar för bilen som även passar barn som har funktionshinder. Många gånger kan det vara svårt för funktionshindrade barn att sitta stabilt i en vanlig bilstol men men Recaros variant kan barn mellan 3-12 år åka helt säkert och godkänt. Bilstolen har fempunktsbälte, ett extra vadderat stöd för barnets bäcken samt kraftiga sidostöd. Stolen ska användas tillsammans med bilens vanlig bälte och den har horn nertill som guidar bältet rätt.

 

Den här stolen kan växa med barnet tack vare att rygg- samt nackstödet kan justeras i höjd. Även vinkeln på stödet kan ändras och eftersom att stolen inte har ISOfix kan man också sätta in en vridplatta som gör att det blir lättare att komma i eller ur stolen. Den här stolen kan också utrustas med flera tillbehör som bord, sitskilar och fotstöd för att barnet ska få bra stöd. Om barnet av någon anledning har för sig att krypa ur bältet och selen finns det också en speciellt väst att köpa till. En extra rolig detalj är att stolen har inbyggda högtalare vilka kan kopplas till en MP3, mobil eller CD-spelare.

Köp enkelt här!

 

Regler för barnstolar till bilen

Bilbarnstolar ska vara godkända enligt flera kriterier för att få användas, och de ska även vara testade. Vid färd ska stolen sitta fast, även om inget barn sitter i eller på den och dessutom ska barnet vara minst 135 cm långt innan bilstol eller bälteskudde tas bort helt.

 

Vanliga frågor när det gäller bilbarnstolar

Här får du svar på en hel del av de frågor som ofta ställs kring bilbarnstolar.

 

Är en bilbarnstol bättre än ett babyskydd?

Ett babyskydd passar nyfödda barn och bör inte användas när babyn är mer än 60 cm lång. Redan när barnet kan hålla sitt huvud uppe själv, utan stöd är det dags att byta skydd. Efter det är det bilbarnstol som gäller. Babyskyddet skyddar den nyfödda bebisen men inte ett större barn. En bilbarnstol har i regel betydligt bättre krockskydd och det är sällan babyskydden har sidokrockskydd.

 

Har en bilbarnstol ett bäst före datum?

Det finns inte några direkta bäst före datum för bilbarnstolar men de bör inte användas längre än maximalt tio år efter tillverkningsdatum. Det är så länge de är godkända för bruk. Tillverkningsdatumet står i regel angivet under stolen. När du köper en bilbarnstol kan det vara klokt att tänka på att stolen kanske ska användas under flera år, eller rent av till flera barn. Stolen ska vara godkänd under hela användningstiden, inte bara när den först tas i bruk till barnet. Efter att godkännandetiden gått ut bör stolen kasseras. Det har helt enkelt att göra med att materialen kan ha påverkats av tiden och dessutom kommer stolens säkerhetsnivå inte att vara lika hög efter tio år som den är hos en modern stol.

 

Hur länge ska ett barn sitta bakåtvänt?

Kort sagt kan man säga att barnet bör sitta bakåtvänt så länge som möjligt. I dag kan man på många bilbarnstolar ändra rygglängd, nackskyddshöjd och benutrymme. Det gör att stolen kan användas under än längre tid. Man kan dock säga som så att barnet bör vara minst fem till sex år innan man vänder det framåt, men man kan gärna vänta längre.

 

Kan barnstolen stå i framsätet?

Ja, med dagens moderna bilbarnstolar ska det inte göra någon skillnad om stolen placeras i framsätet eller baksätet. Se dock till att stolen är plustestad. Det betyder att den är testad och godkänd på alla bilens platser. Om så inte är fallet kan det vara läge att dra öronen åt sig. Det här testet ska nämligen vara gjort på alla bilbarnstolar som säljs i Sverige.

 

Om du väljer att ha bilbarnstolen i framsätet ska dock inte airbagen där vara aktiverad. Det gäller både för framåtvända och bakåtvända bilbarnstolar. Ett barn kan skadas allvarligt av airbagen om den löser ut. På de flesta bilar kan airbagen enkelt kopplas bort med hjälp av ett litet hjul, eller med en snabb knapptryckning. Ett ännu säkrare alternativ är att åka till en verkstad för att få airbagen helt bortplockad.

 

Vad kostar en barnbilstol?

En barnbilstol kan kosta från 1500 kronor och uppåt. Den övre prisgränsen kan ligga hur högt som helst. Det kan kännas som mycket pengar men de flesta stolar håller i flera år. Alla bilbarnstolar i Sverige ska vara säkra, oavsett hur dyra de är men det finns självklart säkrare och mindre säkra alternativ. När det gäller just bilbarnstolar betalar man ofta för extra säkerhetsfunktioner.

 

Att köpa en begagnad bilbarnstol är inte att rekommendera. Speciellt inte om du inte vet vem säljaren är. Du behöver ha koll på att bilbarnstolen inte har utsatts för något våld som en krock, eller av att ha tappats då det kan ha påverkat stolens skyddande funktioner även om det inte syns nåra skador på stolens utsida.

 

Att sköta stolen

De allra flesta stolar har överdrag eller klädsel. Den kan tas av och tvättas vid behov. I andra fall kan man torka av stolen med en fuktig trasa eller använda klädseltvätt för bilklädsel. Genom att ta hand om stolen kan du se till att den håller sig fräsch längre.

 

Attblipappa.se ger dig råden kring bilbarnstolen

Efter att ha läst den här texten hoppas vi att du har lite mer koll på det här med bilskydd för barn. Att välja rätt variant är inte helt lätt men vi hoppas ha underlättat lite för dig. I vår text tipsar vi om ett par olika modeller och vi skriver även mer om Recaros modell för funktionshindrade.