fbpx

Bästa åkpåsen

En åkpåse håller ditt barn varmt i vagnen och underlättar även för dig som förälder. Funderar du på att köpa en åkpåse kan det vara skönt att ha lite bakom ryggen. Det finns många olika typer av åkpåsar att välja mellan och det ena företaget marknadsför sig bättre än det andra. Oavsett vilken du väljer är det viktigt att påsen uppfyller de behov och krav som du har, men viktigast är naturligtvis att den är varm.

Bästa åkpåsen 2022

För att det ska bli lättare för dig att veta vilken påse du bör välja så har vi satt ihop en lista med några av de populäraste och mest uppskattade påsarna från olika tillverkare. Innan du väljer kan det dock vara bra att sätta upp en budget för hur mycket inköpet får kosta. På så sätt kan du lättare sålla bort de alternativ som inte hamnar i din priskategori. Vår absoluta favorit är Voksi Urban som vi utser till åkpåsen som är bäst i test 2022.

 

Bugaboo

Bugaboo har valt att anpassa sina åkpåsar efter sina egna vagnar, men det betyder inte att du inte kommer att kunna använda den på vagnar från andra tillverkare. Påsen fungerar lika bra att använda i liggvagn som i sittvagn, men används den i liggvagn så kan du behöva vika in den nedre delen. Här får du en snygg och modern design med ett avtagbart lock så att du enkelt kan öppna upp om ni går in i affären eller om barnet blir för varmt.

 

Voksi

Voksi har satsat på att skapa en varm och snygg åkpåse som dessutom är helt tillverkad i naturmaterial. Detta säkerställer att åkpåsen är varm, samtidigt som den andas ordentligt. Med hjälp av ett antihalkband kan du säkerställa att påsen inte glider ner och den öppna fotänden gör att du kan använda åkpåsen, även om barnet har skor på sig. Även överdelen går att plocka bort och kan då användas som en filt eller som sittdyna.

 

Nordlys

Nordlys åkpåse i lammskinn är fantastisk att använda sig av när det är kallt ute. Det mjuka ullet håller ditt barn varmt och tack vare påsens flexibilitet så är den enkel att sätta i sittvagn så väl som liggvagn. Här kan du vika ut påsen så att den blir till en filt om du hellre skulle önska det och på baksidan hittar du hål där du kan föra igenom ett fempunktsbälte så att ditt barn sitter tryggt och säkert. Observera att den här åkpåsen måste tvättas enligt specifika instruktioner.

 

Bozz

Har du en liten budget kan du kolla in åkpåsen Ergo Dun från Bozz. Här har man valt att satsa på en design som gör att påsen passar i sittvagnar så väl som i liggvagnar. Den är således nätt och liten i storlek, men det finns fortfarande mycket plats för barnet att röra dig. Ett stort plus är att du kan använda dig av åkpåsen även i ett babyskydd. På baksidan hittar du en liten öppning som gör det möjligt för dig att trä igenom ett sele.

 

Emmaljunga

Emmaljunga är kända för sina högkvalitativa och snygga barnvagnar, men de gör också mycket bra tillbehör till vagnarna. Med en åkpåse från Emmaljunga kan du se till så att ditt barn håller sig varmt och torrt under de kallaste vintermånaderna. Här får du en åkpåse där utsidan är tillverkad av ett vattenavstötande material och insidan är mjuk och härlig fleece. Påsen kan användas både i liggdel och sittvagn med bra utrymme även för större barn.

 

Elodie details

Vill du ha en lyxigare åkpåse med en snygg och stilren design så är det Elodie details som du ska välja. Här har man använt sig av vatten och vindavstötande material för att säkerställa att barnet håller sig varmt och det finns även färdiga hål där du kan dra igenom ett fempunktsbälte. Påsen passar majoriteten av alla vagnar och har en liten fick baktill så att du enkelt kan låsa fast den och förhindra att den glider runt.

Varför ska man ha en åkpåse?

I Sverige har vi väldigt varierande temperatur. På vintrarna och på hösten kan det vara mycket kallt utomhus och detsamma gäller på våren, även om knopparna har börjat stå i rabatten. Har du ett större barn så håller sig barnet vanligtvis varmt av sin overall och för att barnet rör på sig med egen kraft, men för den som sitter still i en vagn kan det bli lite extra kyligt. En åkpåse lämpar sig utmärkt för den som vill ha ett enkelt sätt att hålla barnet varm och som vill undvika allt pyssel med ytterkläder i flera lager.

 

Vad ska man tänka på när man köper åkpåse?

Den främsta fördelen med den här produkten är naturligtvis att ditt barn blir varmt, men även att vardagen som förälder blir mycket enklare. Det enda du behöver göra är att sätta ner barnet i åkpåsen och därefter är ni redo att bege er ut. För den som önskar finns det åkpåsar i olika tjocklekar. Det gör så att du kan variera tjockleken beroende på hur kallt det är ute eller beroende på säsong. En påse kan med fördel också användas som ett sittunderlag för barnet. Det ökar bekvämligheten avsevärt och gör dessutom att ditt barn ”kommer upp” lite i vagnen.

 

Måste man ha en åkpåse och hur länge kan man använda den?

Det finns naturligtvis ingen regel som säger att alla föräldrar måste ha en åkpåse till sina barn. Det kan räcka gott och väl med att bädda ordentligt i vagnen. Med en åkpåse får du dock ett skydd som är svårt att likna med filtar och täcken. Åtminstone när det kommer till mindre barn och mycket kalla dagar. Du behöver inte pyssla med jobbiga ytterkläder utan kan direkt lägga ner barnet i vagnen.

 

Många kan ställa sig frågandes till hur länge man kan använda sig av en åkpåse och svaret är mycket individuellt. Vissa kan välja att ha åkpåse bara den första eller andra vintern, medan andra väljer att använda sig av åkpåsen upp till att barnet år 2-3 år gammalt. Köper du en åkpåse som kan bli till en filt kommer du naturligtvis ha användning för den längre än så – även större barn kan frysa.