fbpx

När börjar barn krypa?

Det finns många milstolpar under de första åren i barnets liv. När barnet börjar krypa är definitivt ett av de där stora ögonblicken. När kommer min bebis börja krypa egentligen är helt säkert en av alla frågor du som nybliven förälder frågar dig själv. Du undrar och längtar efter när det är dags för nästa spännande fas i barnets utveckling. Du kanske också undrar om du behöver lära din bebis krypa eller om ditt lilla underverk kommer att knäcka krypkoden av sig själv. Det är också vanligt som förälder att oroa sig och undra om det är något fel på mitt barn, borde det inte krypa vid det här laget? Nu behöver du inte längre oroa dig! Här får du svar på allt du undrar över och allt du behöver veta angående ditt barn och krypandet.

När kryper bebisar?

När kryper bebisar då? Helst vill man kanske ha en exakt tidpunkt för när det är dags men det finns ju tyvärr inte. Det är viktigt att veta att åldern för när barn börjar krypa varierar kraftigt. Barn utvecklas i olika takt och det kan vara stora skillnader i hur tidslinjen ser ut för den motoriska utvecklingen. Det är också bra att veta att det kan skilja mycket mellan syskon. Bara för att ditt större barn gjorde framsteg vid en viss tidpunkt betyder det inte att din bebis kommer göra samma framsteg vid motsvarande tid. För att ändå ge en uppfattning, för någonting vill man ju ändå ha att gå efter, så är det vanligaste att krypandet kommer igång någon gång mellan 7-10 månader, men hela spannet ända från 5 och till 12 månader är helt normalt.

Barn som inte kryper

Det finns också en del barn som inte kryper alls. De hoppar helt enkelt över det. De flesta barn börjar dock ta sig fram på något sätt, till exempel hasar en del barn sig fram på rumpan istället men det finns också barn som väntar och sedan börjar gå direkt. Om det här gäller ditt barn så finns det absolut ingen som helst anledning till oro. Visserligen finns det en hel del utvecklingsmässiga fördelar som vi snart kommer in på men om ditt barn är en av dem som hoppar över krypfasen så kommer de utveckla färdigheterna på ett annat sätt istället.

Historiskt sett har det också funnits många kulturer och tillfällen där barnen har varit tvungna att hoppa över krypandet och börja gå direkt eftersom miljön och omgivningen har varit sådan att det helt enkelt inte har varit säkert eller lämpligt att släppa ned barnen på marken. Så även om det som sagt finns fördelar som vi strax ska lista så är det inget unikt eller konstigt om ditt barn inte skulle krypa.

Fördelar med att krypa

Det finns alltså en del utvecklingsmässiga fördelar med att krypa. Här är några av dem:

  • De neurologiska funktionerna hos barnet utvecklas.
  • Barnet utvecklar sitt balanssinne.
  • Musklerna stärks så att barnet blir starkare vilket är till hjälp när barnet ska börja gå.
  • Synen utvecklas i och med att barnet lär sig att börja fokusera på föremål som finns cirka 30-40 centimeter framför det.
  • Känseln i barnets händer utvecklas genom kontakten med golvet och händerna känner vart de ska placeras.
  • Koordinationen mellan barnets ögon och dess händer förbättras.
  • Kommunikationen mellan de båda hjärnhalvorna förbättras, vilket utvecklar barnets kognitiva funktioner.

Innan barnet börjar krypa

Innan det är dags för din lilla bebis att börja med krypandet kommer den troligtvis ha lärt sig att rulla runt. Från mage till rygg och tvärtom, från rygg till mage. Tidpunkten för när detta inträffar varierar också väldigt mycket, det kan ske från allt mellan 3 till 8 månaders ålder. När barnet sedan ligger mer och mer på mage så ser det omgivningen bättre. Det blir nyfiket och vill börja utforska. För att komma framåt och kunna känna och utforska trycker de ifrån med armarna. Det som oftast händer då är att kroppen rör sig bakåt istället för framåt som de hade tänkt. Men så upptäcker de snart att den rörelsen är ett bra sätt för att kunna ta sig upp på alla fyra. Barnet kanske står så och rör sig lite fram och tillbaka och den här nya positionen är ju en ny utmaning för det som tränar deras balans och stärker musklerna, till exempel runt höfterna, som sedan behövs när det väl börjar ta sig framåt.

Alla nya rörelser kräver träning och det krävs mycket träning innan rörelserna sedan även blir så automatiska att barnet kan utföra rörelsen utan att tänka på vad det gör. Innan det är möjligt med krypandet så behöver barnet lära sig att kontrollera nacken, armarna och överkroppen och sedan även benen och fötterna.

Stimulera krypning

Du behöver inte lära din bebis att krypa. Det kommer det att lära sig alldeles på egen hand när det är dags. Om du vill så kan du uppmuntra och stimulera ditt barn men kom ihåg att barnen följer sin egen utvecklingstakt som du inte ska forcera.

Med det sagt, så finns det några saker du kan göra för att stödja ditt barn i processen:

Lägg barnet på mage

Även om barnet sover på rygg, se till att lägga barnet på mage dagtid, under uppsikt. En sak som krävs är alltså styrka nog i nacken för att hålla upp huvudet och det tränar barnet på när det ligger på mage. Om ditt barn helst vill rulla över på rygg finns det några trick att ta till. Placera något i ögonhöjd som intresserar barnet. Allra helst dig själv, din bebis älskar ditt ansikte men handen på hjärtat så finns det ju dessvärre annat vi föräldrar behöver hinna med också så ett annat alternativ kan vara att sätta upp en spegel i barnets ansiktshöjd.

Kryp själv

Barn gör ju bekant som man gör och inte som man säger. Kryp själv. Barnet tittar på dig och härmar. Det är så det lär sig, så det är bara till att börja krypa runt där hemma!

Hjälp till att röra benen

Hjälp barnet att styra benrörelserna med dina händer när barnet rör sig framåt med sina händer. Det här ska du endast göra om du ser att barnet vill röra sig framåt och det är viktigt att du är inkännande mot barnets rörelser och inte forcerar. Du är bara där som stöd, för att visa det hur benrörelserna ska kännas.

Locka med leksak

Du kan lägga en leksak eller något annat som barnet är intresserat av en liten bit bort. Det kommer uppmuntra barnet till att röra på sig för att komma fram till saken. Hämta alltså inte alla leksaker till barnet som det vill ha hela tiden utan låt det längta och kämpa lite för vad det vill ha. Det kommer skapa en inre motivation hos det att börja ta sig framåt själv.

Olika krypstilar

Det finns andra sätt att ta sig fram på än det vanliga, på knä och händer. Ett annat sätt att krypa på är utan att använda benen. Då använder bebisen istället armarna för att dra sig fram och dess ben ålar efter. Ett annat sätt är att ha rumpan kvar i golvet och putta fart med armarna och ett av benen. Det andra benet släpas då ofta efter. Detta sätt är inte helt ovanligt bland barn som har lärt sig sitta upp innan de börjar krypa. Ytterligare ett sätt är att krypa med hela kroppen uppe i luften, alltså på händer och fötter med knäna såväl som resten av kroppen i luften, bara händerna och fötterna har kontakt med golvet. Kom ihåg att det inte är viktigt för barnets utveckling hur det kryper. Oroa dig inte om ditt barn inte kryper ”som alla andra”.

Jobba med ditt barns utveckling – inte mot

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att inte försöka forcera fram utvecklingen hos ditt barn. Jobba med ditt barns utveckling, inte mot det. Som föräldrar känner vi oss lätt osäkra, vi vill göra det allra bästa för vårt barn men vet inte riktigt hur vi ska bära oss åt för att åstadkomma det. Då är det så väldigt lätt att snegla på andra och jämföra. På BVC frågar de oss om barnets utveckling och vi vill ju så gärna kunna säga att vårt barn ligger långt framme. Som om det skulle innebära att vi lyckats bättre som föräldrar eller som om det skulle göra att vårt barn får fördelar längre fram i livet. Det är lätt att tro att det är någon slags tävling därför att vi är så vana att jämföra och mäta resultat. Då är det så oerhört viktigt att veta och komma ihåg att barn utvecklas i olika takt. Redan under det första året kan det skilja väldigt mycket. Du kommer ihåg vad det stod i början av artikeln, hela spannet från 5 till 12 månader är helt normala tidpunkter för barnet att börja krypa. Det är stor skillnad det. När helst ditt barn är redo så är det bra. Enda gången du egentligen behöver söka vård är om ditt barn har krupit förut men sedan slutar. Det är dock väldigt ovanligt. Luta dig bara tillbaka och ha lite is i magen.