fbpx

Gravid vecka 5

I detta stadie kan ni märka att ni är gravida genom att den gravida blir allt tröttare, kanske illamående och mer kraftfullt smak och luktsinne. Det även om ni inte fått ett fått ett positivt svar på ett graviditetstest. I denna vecka är det nämligen vanligt att många gör just ett graviditetstest, eftersom det är först nu som ni märker att mensen uteblir enligt tidigare rytm.

I gravid vecka 5 börjar embryot få små utbuktningar som antyder vad som ska bli huvud, stjärt, armar och ben. Det går även att ana att vad som ska bli öron och ögon. Inom embryot börjar ryggrad, hjärna och centrala nervsystemet bildas tillsammans med viktiga organ som njurar, lever, muskler, skelett och matsmältningsorgan.

Den gravida kan i denna vecka många gånger känna de första graviditetstecknen. De vanligaste första tecknen är illamående och trötthet men även spänningar i brösten och bröstvårtor är vanliga tecken. Illamåendet är för de flesta värst på morgonen och kan yttra sig som halsbränna eller ännu värre illamående. För att stödja din partner kan det vara bra att servera något enklare att äta och dricka direkt på morgonen. Även att sova med en extra kuddes höjd kan underlätta illamåendet på morgonen.