fbpx

Gravid vecka 6

Under vecka 6 av graviditeten börjar hjärtat för det lilla embryot slå och är nu inte större än ett valmofrö. Embryot har nu växt till sig i 3 veckor sedan befruktningen och anlag till en hjärna och huvud och bål. Tydliga anlag till armar och ben börjar växa fram och mot slutet av den sjätte veckan får embryot ett fungerande blodomlopp. Det går även i detta stadie att börja se mun, näsa och ögon.

För den gravida är det vanligt med morgonillamående och extra känslig lukt och smak. Magen för den gravida personen är uppsvälld och gasig på grund av högre halter av progesteron. Det är utöver det inte ovanligt att den gravida är trög i magen under gravidvecka 6.

Pappan har en utmaning i detta stadie av graviditeten då det är svårt att vara lika påverkad som den gravida. Det är helt naturligt eftersom partnern inte har samma påverkan som den gravida rent fysiskt. Det är fortsatt viktigt att ha en öppen dialog om detta och som blivande pappa försöka sätta sig in i den gravidas känslor och vice versa. Det är fortsatt ett brett spektra av känslor som upplevs i detta stadie men det är som alltid individuellt för varje person och varje par.