fbpx

Bästa babygym

Att skaffa barn är den största och mest omvälvande händelsen i livet. Ett helt nytt liv påbörjas när den nya familjemedlemmen kommer till världen. Du kommer snart inse att familjen behöver prylar som du tidigare knappt visste fanns. Ett exempel på en sådan sak är babygymmet. Det finns ett nästintill oändligt utbud av babysaker och det kan vara svårt att hitta rätt. Därför har vi underlättat för dig och testat marknadens bästa babygym. Här kan du läsa mer om vårt test där vi har valt ut de bästa babygymmen på marknaden i tre olika priskategorier.

Köp ett babygym online här!

Vad är ett babygym?

Ett babygym är en babyleksak som består av en vadderad matta med en ställning där det hänger små leksaker. Leksaken är särskilt utvecklad för att underhålla och stimulera bebisens sinnen såväl som koncentrationsförmågan och nyfikenheten. Det finns många olika modeller, men det vanligaste är att barnet ligger på rygg på mattan och tittar upp på leksaksställningen. Mattan läggs oftast ut på golvet. Leksakerna hänger i ställningen som vanligtvis är formad som en båge. Leksakerna har ofta olika former och färger för att väcka nyfikenheten hos barnet. Ibland ger de även ifrån sig ljus och ljud. Det är även vanligt med små speglar där barnet kan se sig själv. De mest avancerade gymmen har vibrationer. Det finns även babygym där barnet kan ligga på mage och sträcka sig efter leksaker på sidorna.

 

Användning

Babygym används oftast för barn mellan 2-6 månader. Tanken med denna leksak är att barnet måste sträcka sig efter de olika leksakerna vilket stimulerar motoriken, den visuella utvecklingen och barnets kroppsrörelser. Barnets syn och hörsel stimuleras tack vare ljus, ljud och färg. Den är även bra för att utveckla barnets minne. Föräldrar kan namnge de olika leksakerna och öva barnet på att peka på rätt leksak. Denna produkt kan även kallas för mini-gym, lekfilt, aktivitetsmatta eller rekreationsmatta för barn. De allra flesta varianterna är bärbara vilket gör det enkelt för dig som förälder att flytta det från en plats till en annan. Perfekt när du vill ha lite avkoppling under barnets vakna timmar. Babygymmet kan nämligen underhålla barnet i flera timmar och det är även en perfekt leksak om föräldrarna vill vara delaktiga i leken. Många väljer att ge bort babygym i present till nyblivna föräldrar, exempelvis på en babyshower. Eftersom det finns ett så stort utbud kan det vara bra att läsa på innan om vilket gym som passar just er familj och er bebis bäst.

 

Säkerhetsanvisningar

Det finns många fördelar med babygym, men det är viktigt att använda det på rätt sätt oavsett vilken modell ni väljer att köpa. Placera därför alltid gymmet på ett säkert ställe där barnet inte kan trilla ned. Det vanligaste är att ha mattan på golvet. Lämna aldrig barnet utan uppsikt. Var alltid i närheten eller ha en babymonitor. Undvik att ha lösa föremål i närheten. Anpassa tiden i gymmet efter ditt barns behov. Vissa barn kan leka i gymmet i flera timmar, men om du märker att ditt barn blir stressat och upprört kan det bero på för lång exponering av ljud, färger och föremål. Då är det bättre att låta barnet leka kortare stunder i gymmet.

 

Babygym bäst i test

Det finns ett enormt utbud av babygym på marknaden. Det finns alltifrån billiga varianter med enkla funktioner till avancerade mattor med vibrationer och ljud. Vi har gjort ett stort urval av babygym och jämfört några av de populäraste modellerna. För att utse vinnarna i vårt test tog vi hänsyn till pris, produktkvalitet, säkerhet, funktioner, praktikaliteter och allmänt intryck. Nedan kan du läsa mer om vinnarna i vårat test.

Hitta din favorit!

Skip Hop ABC babygym – Vinnare Lyx

Skip Hop ABC är ett väldigt gulligt gym med vadderad matta, kudde och två mjuka bågar med leksaker. Leksaken har ett pedagogiskt djur- och alfabetstema med fem olika djurleksaker som dinglar från bågen. Färgerna och mönstren är otroligt fina. Det är den svenska grafiska formgivaren och illustratören Sandra Isaksson som har designat detta gym. Det finns en spegel på mattan vilket gör att du även kan låta barnet ligga på magen och utforska. Detta gym har 17 olika aktiviteter och kan underhålla barnet länge. Djurleksakerna kan fästas högt lågt eller på mattan.

 

Detta gym är lätt att sätta upp och flytta runt. Den snygga designen och de många funktionerna gör det till en solklar vinnare i lyxklassen.

 

Mumin ”Rätt start” babygym – Vinnare Mellan

Mumin ”Rätt Start” Babygym är en supergulligt gym där Mumin och de andra figurerna gör bebisen sällskap. Mattan är mjuk plysch med en mjuk kant som extra skydd. Två vadderade bågar är uppspända över mattan. Samtliga leksaker utgörs av Mumintroll och andra figurer från Muminberättelserna. På mattan finns det även speglar, skallror och figurer som prasslar. Dessa leksaker stimulerar synen, känseln och hörseln.

 

Detta härliga gym passar perfekt för dig som gillar Mumintemat. Den fina designen i kombination med kvaliteten på materialet och den säkra kanten gör detta gym till en värdig vinnare i mellankategorin.

 

Ikea babygym ”KLAPPA” – Vinnare Budget

Babygymmet KLAPPA från Ikea är den billigaste produkten i testet. Detta prisvärda och färgglada gym består av två mjuka bågar och en matta. Bågarna går inte att ta av från mattan. I bågarna hänger härliga leksaker i form av en nyckelpiga, groda och fjäril. Det finns andra små figurer på mattan och på bågarna. Färgerna är starka vilket skapar kontraster som stimulerar barnets utveckling.

 

Detta babygym har inga särskilda funktioner och det går inte att variera det, men den plånboksvänliga prislappen och de härliga färgerna gör det till en värdig vinnare i budgetkategorin.

 

Bubblare

Alla kan inte vinna testet, men det finns så många bra babygym. Därför väljer vi att presentera två stycken bubblare här nedan.

Den första bubblaren är Fisher Price babygym som är en avancerad och rolig leksak. Den innehåller en rad spännande funktioner och aktiviteter för bebisen. Till skillnad från de andra produkterna i testen kan denna spela musik och den har färgglada lampor. Den behöver batterier för att fungera. Denna matta tillhör lyxkategorin.

Den andra bubblaren är Pingu babygym som är ett mjukt babygym med en hög säkerhetskant. Detta gym är har en massa gulliga pingvinfigurer. En extra fördel är att det går att ta loss gosedjuren så att barnet kan leka med dem.  Här finns många stimulerande leksaker, bland annat speglar. Detta babygym tillhör mellankategorin.

Köp ditt babygym enkelt här!