fbpx

Bästa insomningstabletten för nyblivna föräldrar

Väntar du och din partner ert första barn? Då har du säkerligen redan koll på att det kommer att bli en hel del nätter utan sömn. För det första så har små barn andra sömnrutiner än vuxna och för det andra så är de i behov av mat och närhet mycket oftare. För ett nyfött barn är det mycket ovanligt att sova hela nätterna. Det ständiga uppvaknandet kan leda till att man som förälder känner sig väldigt slutkörd. Man orkar inte med vardagens bestyr som vanligt och det kan även tära en hel del på humöret. Sömnen är otroligt viktig för att bebisen ska växa, men även för att du som förälder ska må bra.

Hur mycket din sömn kommer att påverkas när bebisen kommer är svårt att säga. Alla barn är olika och vissa sover helt enkelt bättre än andra. Skulle det däremot vara så att du märker att både du och din partner får alldeles för lite sömn, kanske till den grad att ni inte orkar med vardagen längre, så kan insomningstabletter vara ett alternativ. Insomningstabletter kan hjälpa den som har svårt att komma till ro, men där kropp och sinne ändå är helt slutkörda. Du bör dock aldrig ta insomningstabletter om du är ensam med ditt barn. Är du utmattad och dessutom har använt dig av läkemedel så är risken stor att du sover djupt och inte hör om din bebis behöver dig.

Handla enkelt online

Receptfria sömntabletter – finns det?

Man behöver inte gå till en läkare för att kunna få tag på hjälpmedel för insomning. På apoteket kan du hitta ett flertal olika alternativ som är receptfria. Här är det dock rekommenderat att du ändå talar med apotekspersonalen innan du väljer vilken insomningstablett som du ska använda dig av. Berätta att du har fått ett litet barn att ta hand om, men meddela även om din partner ammar. Det är viktigt att ni inte väljer en tablett som går över i modersmjölken och som på så vis kan påverka barnet.

I vissa fall kan det dock ändå krävas insomningstabletter på recept. Mycket beror på hur din vardag påverkas av bristen på sömn, men även din egen hälsohistoria har betydelse. Om du lider av en sjukdom eller äter mediciner idag behöver du se till att en läkare kan ordinera en insomningstablett som passar dina förutsättningar. Detta kan du ibland få hjälp med på mödravårdscentralen eller vårdcentralen.

Lista på insomningstabletter

Vad är det då för insomningstabletter som man har att välja mellan om man vill ha så få biverkningar som möjligt, men ändå ett bra resultat? Många av de sömntabletter som finns i receptfri form är idag tillverkade av örter, så kallade naturläkemedel. Det är dock inte det enda alternativet som finns. Här nedan hittar du en lista på de vanligaste och bästa insomningstabletterna. Observera att många av insomningstabletterna inte är rekommenderade för den som är gravid eller ammar. Du som pappa kommer dock att kunna använda dig av dessa, men för den ammande modern rekommenderas det att först kontakta en vårdcentral för alternativa hjälp- eller läkemedel.

Sedix (Beställ nu) – Sedix är en tablett som är tillverkad på passionsblomma och som fungerar lugnande och sövande. Detta växtbaserade läkemedel kan du använda dig av om du har insomningsproblem, men även om du känner av en mild oro och stress i din vardag. Sedix bör du dock inte använda under graviditet eller amning om inte läkare har ordinerat produkten.

Lunixen (Beställ nu)- Den här sömntabletten är också växtbaserad och tillverkad på rot och vänderot. Den har en positiv effekt på mild oro, men naturligtvis även på sömnrubbningar. Det finns inte tillräckligt med kunskap om hur tabletten påverkar barnet vid amning och därför avråds Lunixen i samband med graviditet och amning.

Neurol Forte (Beställ nu) – Neurol Forte är, precis som Lunixen, tillverkad på vänderot. Roten har en lugnande effekt på både kropp och psyke och hjälper dig med sömnsvårigheter att komma till ro och somna/sova mycket bättre. Tabletterna kan användas från 12 års ålder och är ett växtbaserat läkemedel. Produkten bör inte användas av gravid och ammande om inte läkare har ordinerat.

Beställ här

Sömntabletter och amning

Det är naturligtvis viktigt att båda föräldrarna får sova ordentligt, men eftersom många receptfria sömntabletter inte bör användas av ammande så kan det vara svårt att veta hur modern bör gå tillväga. Det finns oftast en enkel lösning på detta. Använder man sig av ersättning så behöver man naturligtvis inte fundera på om sömntabletterna går ut i bröstmjölken eller inte, eftersom man ändå inte använder sig av den för att mata bebisen.

Ammar man, men ändå behöver hjälp av insomningstabletter så kan man se till att pumpa ut så mycket bröstmjölk som möjligt innan. Många läkemedel går ur blodet efter 24 timmar. Här är det dock viktigt att du som förälder inte tror blint på alla kommentarer som du läser på familjeforum. Ring till apoteket och rådfråga vad som gäller eller använd dig av 1177 för att höra rekommendationerna. Det är inte värt att chansa!

Vem behöver insomningstabletter?

Det är inte alla föräldrar som är i behov av insomningstabletter. Vissa är så slut efter nattens pass att de med enkelhet kan somna när och var som helst. Andra har det svårare att komma till ro och det är just här som insomningstabletter kan fungera väldigt bra. Eftersom majoriteten av alla växtbaserade läkemedel också fungerar orosdämpande kan du använda dig av tabletterna för att komma ner i varv.

Som förälder är det mycket som kan kännas nervöst och skrämmande och detta kan påverka sömnen. Kanske vaknar du till för varje litet pip eller vändning i sängen som din bebis gör eller så är du rädd för att något ska inträffa om du inte har ett vakande öga på din lilla dygnet runt. Orsaken till sömnsvårigheter kan vara många, men det viktigaste är att du eller ni får hjälp och att ni hittar en insomningstablett som fungerar. Sömnproblem är något som barn kan ha under många år och det betyder oftast fler sömnlösa nätter än vad man först hade räknat med. Det är okej att ta till hjälp för att kunna bli en gladare, mer energifull och mer utvilad förälder.