fbpx

Bästa sittvagnen

Som förälder är det många olika typer av produkter som man kommer att behöva till sitt barn. När bebisen är nyfödd inhandlas det allra mesta, men vissa saker kan man behöva vänta med till barnet är lite större. En sådan produkt kan vara sittvagnen. När bebisen är liten så behöver den ligga ner för att skona nacke, huvud och rygg, men när barnet börjat sitta själv utan stöd kan det vara kul att få se lite mer av omvärlden. En sittvagn är då ett perfekt alternativ, men vilken ska man välja?

Vem är i behov av en sittvagn?

Majoriteten av alla föräldrar som har barn i en yngre ålder kan vara i behov av en bra sittvagn. Att vara i behov av är dock inte detsamma som att sittvagnen är livsviktig, men den kan underlätta din vardag och göra det roligare för ditt barn att ta sig ut. Du som förälder slipper också bära runt på barnet om promenaden har blivit för lång eller utflykten kräver en sovstund.

Även om nyfödda inte ska sättas i en sittvagn på en gång så kan man fortfarande införskaffa sig en redan långt innan den kan användas. Det är nämligen väldigt vanligt att dessa vagnar har tillräckligt med plats för en hårdare liggdel. Det betyder att du kan placera liggdelen i sittvagnen, förutsatt att ryggstödet går att fälla hela vägen bakåt, och använda vagnen redan från start.

När barnet blir lite större så utvecklas dess sinnen i en mycket snabb fart. Allt omkring blir spännande att titta på och att bara stirra upp i en sufflett är inte direkt underhållande i denna ålder. Du som förälder kommer naturligtvis också att ha mycket nytta av vagnen. De är lättare än en liggvagn, kan fällas ihop smidigare och har ergonomiska funktioner precis som alla andra vagnar.

Bästa sittvagnen 2022

Vi har utsett Joolz Hub+ till den bästa sittvagnen 2022 här på Attblipappa.se.

Läs mer om andra märken och alternativ nedan.

Emmaljunga sittvagn

Vi älskar att Emmaljunga tänker så mycket på miljön när de tillverkar sina sittvagnar och detta är något som man kan se på Emmaljunga NXT30. Här har man nämligen tillverkat hjulen av 100 % återvinningsbart material. Maxvikten för denna vagn ligger på 22 kilo och vagnen i sig väger 12,9 kg. När vagnen är hopfälld är den endast 22 cm lång, vilket gör den till en av de minsta (hopfällda) vagnarna på marknaden. Hjulen är låsbara för den som önskar och fullt liggläge finns. Även om många vagnar från Emmaljunga kan vara i den lite dyrare prisklassen så får du mycket vagn för pengarna.

Britax sittvagn

Britax är en mycket känd tillverkare av vagnar och det finns mängder med olika designer att välja mellan. Vill du satsa på en billig men bra vagn rekommenderar vi Britax sittvagn B-Agile 4. Den här vagnen har bra fjädring, fempunktsbälte och tål upp till 15 kilo. Något som vi verkligen gillar är att hjulen är både låsbara och punkteringsfria. Ingen punka med andra ord!

Idag har Britax köpt upp Brio. Letar du efter en Brio-vagn är det alltså under märket Britax som du ska kolla. Dock kan du fortfarande köpa Brio om du handlar i andra hand. Dessa vagnar är smidiga och säkra, men kontrollera vagnen noga innan du betalar för den.

Crescent sittvagn

Vill du ha en riktigt ordentlig sittvagn så är det Crescent Compact 360 XT Air som du ska välja. Den här vagnen kan du använda väldigt länge, tack vare det höga ryggstödet och maxvikten på hela 30 kilo. När vagnen är hopfälld blir den endast 53 cm lång och får således plats i bilen såväl som i hallen. Ryggstödet kan justeras i tre olika nivåer, där den lägsta ändå är lutad.

Kronan sittvagn

Kronan är ett mycket omtyckt märke och här hittar du prisvärda sittvagnar som passar de flesta. Sulky/S väger endast 10 kilo och blir så liten som 63 cm lång när den är hopfälld. Både fram- och bakhjul är så kallade lufthjul som du enkelt kan låsa eller låsa upp efter önskemål. Vagnen har ett fullt liggläge och en maxvikt på 20 kilo.

Bugaboo sittvagn

Bugaboo är mycket uppskattade vagnar som lämpar sig för alla typer av barn och familjer. Deras senaste modell, Bugaboo Fox, hamnar i premiumklassen, vilket betyder att det är en lite dyrare sittvagn. Maxvikten ligger på 22 kilo, vilket betyder att även större barn kan åka när benen har blivit trötta. Den vändbara sittdelen gör att du dessutom kan välja om barnet ska sitta mot dig eller titta på omgivningen. Här får du med ett regnskydd för tråkiga dagar och även en adapter till babyskydd.

Köpa sittvagn – Att tänka på!

Det finns många saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en sittvagn eller sulky för första gången. Marknaden erbjuder mängder med olika alternativ där alla har olika design, storlekar, vikt och funktioner. Det första som du behöver fundera över är hur mycket du vill att vagnen ska kosta, vad är din budget?

När du har kommit fram till en budget som passar dig och din familj är det dags att börja leta efter en bra vagn. Försök att alltid titta på vagnar i den prisklass som du har valt, annars är det risk att du blir förtjust i ett dyrare alternativ och på så sätt spräcker den budget du har satt upp. Därefter är det dags att titta på funktionerna på vagnen. De allra flesta sittvagnar har ett justerbart säte så att du kan välja om barnet ska ligga eller sitta upp, men även handtaget kan justeras såväl som fotstödet (i vissa fall). En kombinerad sitt- och liggvagn passar bäst för det lilla barnet. Om ditt barn redan är tillräckligt stort för att inte behöva liggdelen så kan du med fördel satsa på en vagn utan denna funktion. På så sätt sparar du in mer pengar och kan komma undan billigt.

Några andra funktioner som du ska titta på är förvaringsmöjligheten. Hur stor är korgen under vagnen? Är det en vändbar sittvagn? Viken vikt tål vagnen och hur liten blir den när den fälls ihop? Är hjulen låsbara och hur är det med tillbehör såsom regnskydd, insektsskydd med mera?

Är du osäker på vilken sorts vagn du faktiskt behöver läs vår guide om alla typer av barnvagnar här.