fbpx

Potträning – 7 bästa tipsen för att sluta med blöja

Att träna på toaletten är en av de mest spännande milstolparna som du och ditt barn kommer att nå tillsammans. Det kan också vara en svår process att ta sig igenom, men med dessa 7 bästa tips blir det lättare än någonsin!

Med hjälp av potträning kan ditt barn bli självständigt och lära sig att använda toaletten som ett stort barn. Det förebygger också blöjutslag och framtida problem med blås- och tarmkontroll. Tålamod kommer att få ditt barn ur blöjorna snabbare än något annat! Det är också en bra idé att ta hjälp av andra vuxna, till exempel mor- och farföräldrar eller förskolan, så att de kan hjälpa till med att uppmuntra och berömma ert barn.

När ska man börja med potträning?

Den bästa tiden att börja träna på pottan är när ditt barn börjar visa tecken på att det är redo. Detta är vanligtvis från 18 månaders ålder och uppåt, men vissa barn kan visa intresse redan vid 12-15 månaders ålder.

Det första du behöver för att lyckas med potträningen är en plan!

  1. Se till att schemalägga potträningen till en tid på dagen då ditt barn är som mest vaket, alert och redo att lära sig. Det kan vara efter frukost eller före sänggåendet.
  2. Om ditt barn föredrar vissa områden i huset, glöm inte bort att testa pottan i dessa rum.
  3. Om du placerar pottan i ett rum där ditt barn brukar leka kan du hjälpa barnet att bli van vid att använda den.
  4. Familjen måste vara villig och kunna hjälpa till att träna barnet att gå på pottan. Starta en vecka då familjen kan stödja. Helger och semestrar är bra för att börja potträna eftersom tidsbegränsningen kan göra det mer bekvämt om du gör ett misstag, men detta är inte obligatoriskt.
  5. Om ditt barn kissar i sängen på natten bör du undvika att ge det något att dricka inom en timme innan det somnar.
  6. Sluta med blöja vissa perioder och låt barnet bära underkläder för att känna att de ska känna att blir blöta när de kissar.
  7. Ha tålamod!